Lovagok segítik a betegeket - Milliós adományok becsületszóra

Sümeg - Külföldi adományokkal segíti a megye több intézményét, valamint a város és térsége rászorulóit Rátosi Ferenc, a Teuton lovagrend magyarországi képviselője.

Tisler Anna

A város előző polgármestere, aki jelenleg az üzleti életben tevékenykedik, csaknem havonta kap egy nagyobb szállítmányt. Munkája miatt rendszeresen utazik itthon és külföldön, és mindig úgy állítja össze a programját, hogy a kamiont személyesen tudja fogadni. A lovagrend több tagja járt már Sümegen és Pápán. Jövő júniusban a rendi gyűlést is Sümegen tartják.
 
- Hogyan ismerkedett meg a lovagrenddel?

- Még polgármesterként egy ismerősöm mutatott be Heinz Mayernek, a lovagrend akkori nagymesterének. Ők már abban az időben több kórháznak is szállítottak adományokat. Így történt, hogy a találkozásunk után rövidesen többkamionnyi holmit küldtek a sümegi kórháznak, illetve iskolának.

- Mi kell ahhoz, hogy valakit lovaggá avassanak? Könnyű bekerülni ebbe a körbe?

- A lovagrendbe ajánlások alapján veszik fel, illetve ütik lovaggá a jelölteket. A legfontosabb, amit elvárnak a leendő tagtól, a becsületes karitatív munka. Itt több tíz- és százmillió forintos adományokat küldenek szóbeli megegyezésre, amelyekről szigorú elszámolást küldünk az adományozónak és rendünk jelenlegi nagymesterének, Klaus Blosnak.

- Hogyan él egy lovag? Fontos a magánélet?

- Természetesen, nagyon fontos a stabil háttér, hiszen ez biztosítja, hogy a napi feladataim mellett aktív karitatív munkára is jusson időm és energiám.

- A lovagok között befolyásos üzletemberek is vannak, a rendszeres adományozók között pedig világcégek. A tagok kérnek egymástól segítséget saját üzleti ügyeik előmozdításához?

- Ez egy nemzetközi lovagrend. Tagjaink Ausztráliától Európán át Kanadáig a világ számos pontján megtalálhatóak. Természetesen nemcsak baráti, hanem üzleti kapcsolatok is kialakulnak, hiszen több tagunk multinacionális cégeket képvisel.

- Hogyan lehet megnyerni a világcégek vezetőit, hogy többkamionnyi szállítmányt juttassanak egy olyan városba, amelyről talán előtte még nem is hallottak?

- A renden keresztül számtalan értékes kapcsolat alakul ki. Ennek köszönhetően csak jeleznem kell a vezetésnek, ha szükségünk van valamire,  és a következő szállítmányból már hazánkba is küldenek, Sümeg is részesül belőle.

- Idén az első gyermekélelmiszer-szállítmányt az óvodának és a nagycsaládosok egyesületének adták, a mostanit pedig a nehezen élő gyerekeseknek ajándékozzák karácsonyra. Hogyan találják meg a rászorulókat?

- A Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja, valamint a nagycsaládosok egyesülete tagjai segítik munkámat és eljuttatják az adományokat a rászorulóknak. Ezeket nemcsak Sümegen osztjuk ki, hanem a környező településeken is, hiszen vidékről szintén számtalan megkeresés érkezik.

- A megajándékozottak hálásak, de néhányan nem értik, hogy ön miért foglalkozik karitatív munkával? Miért nem ül be a sárkányrepülőjébe, és élvezi az életet, ahelyett, hogy mások gondját a vállára venné?

- Bár a sárkányrepülés fontos része az életemnek, de hiszem és vallom, mindenkinek, aki megteheti, kötelessége, hogy segítsen a rászorultakon. Mindannyiunknak van társadalmi felelőssége, és nekem nem okoz nehézséget, ha másokon segítek, sőt szívesen megteszem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!