Megerősítik a polgárőrséget

Balatonfüred - A polgárőrségnek történelmi lehetősége és történelmi felelőssége az ország közbiztonságának javítása jelentette ki dr. Túros András minap a megyei szövetség évértékelő értekezletén a füredi Halászkert étteremben.

Mátételki András

Az országos polgárőr szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy noha jó eredményeket mutat a bűnügyi statisztika, az emberek ezt nem így élik meg a hétköznapokban.

Az elnök enyhén szólva nem tartotta szerencsésnek, hogy létrejöttek a településőrségek, azt meg kimondottan riasztónak nevezte, hogy elszaporodtak militarista civil szervezetek.

Sajnálja, hogy Kelet-Magyarországon a rendőrségnek és a polgárőrségnek nem sikerült megbirkóznia a kényes helyzetekkel. A jövőben a polgárőrségnek sokkal tervszerűbben, rendszeresebben kell szolgálatot adnia, főleg azokon a településeken, ahol nincs rendőr.

Az ország 85 ezer önkéntesét fel kell készíteni arra, hogy a követelményeket egységesen értelmezzék. Mivel a kormány várhatóan jövőre 724 millió forintot ad a szövetségnek - ez egyesületenként 250-300 ezer forintot jelent -, ezért elvárható a több szolgálat. Dícsérte a megyei szövetség munkáját, s kiemelte: a veszprémiek kezdeményezésére december 12-én az egész országban nagyszabású akció lesz a rendőrséggel közösen.
 
Dr. Kontrát Károly, országgyűlési képviselő szerint elsődleges feladat a rendőrség megerősítése, s akkor, tette hozzá, nem fajultak volna el az események Sajóbábonyban.

A jövőben enyhíteni kell a brutális bírságokat, mert egyes családok a magas büntetést csak úgy tudták kifizetni, hogy hitelt vettek fel. Nem jó vért szül, hogy bizonyos csoportok a településeken pénzt kapnak azért, mert vigyáznak a rendre, míg a polgárőrök ingyen végzik el ugyanezt a feladatot.
 
Az országos szövetség alelnöke, Markos György, az ismert humorista kijelentette: hazánkban régóta rendezésre várnak az etnikai kérdések. Hibának nevezte, hogy eltörölték a kötelező katonai szolgálatot, mert emiatt sok narkós él közöttünk, agresszív fiatalok pedig különböző bűncselekményeket követnek el. Vissza kell állítani a rendőrség tekintélyét, hangsúlyozta, ugyanakkor a polgárőrség maradjon meg képzett civil közösségnek.
 
Kovács Imre, a megyei szövetség elnöke az idei év legfontosabb eseményeiről számolt be, majd megemlítette, hogy idén négy használt gépkocsit kaptak a rendőrségtől, s még várható három.
 
Végezetül Túros András átadta a Kopácsi Sándor érdemrendet Kontrát Károlynak. A balatonfüredi rendőrkapitány, Anda György alezredes a Polgárőr érdemkereszt arany fokozatát vehette át, az ezüstöt Korponai László, a tapolcai régiófelelős, míg a bronzot László Mihály, a városlődi egyesület elnöke kapta meg.
 
*

Veszprém megyében 121 egyesületet tartanak nyílván  idén 10 új csoport alakult , létszámuk 4780. Idén a rendőrség mintájára megalakult a hárommegyés Balatoni Koordinációs Testület, amelyet jövőre a veszprémiek irányítanak.

Nyáron 15 olyan nap volt, amikor egyszerre valamennyi polgárőr szolgálatban volt a megyénkben

 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!