Új énekesnővel jön Budapestre a The Gathering

Január 31-én a budapesti Diesel Clubban ad koncertet a holland The Gathering. A zenekar az elmúlt évek során többször is járt már hazánkban - felléptek többek között a Sziget Fesztivál nagyszínpadán is -, ám ezúttal új énekesnővel érkeznek a magyar fővárosba.

Gyuricza Ferenc

A The Gathering ugyanis néhány éve szakított Anneke van Giersbergen-nel, s a The West Pole című új albumot már Silje Wergeland énekelte fel. A zenekar 2010 elején ennek az albumnak az anyagával turnézik világszerte, s az európai koncertsorozat hazánkat is érinti.

A The Gathering 1989 őszén alakult Hans és René Rutten projectjeként. A testvérpárnak nem volt határozott elképzelése vagy kidolgozott terve a zenélésről, egyszerűen csak dalokat írtak, majd barátjukkal, Bart Smits-szel közösen eljátszották azokat. A kezdeti időszak után Hugo Prisen Geerligs, Frank Boeijen és Jelmer Wiersma személyében újabb zenészek csatlakoztak hozzájuk, így alakult ki a zenekar egyedi stílusa, amelyet a gitár és a billentyűs hangszerek sajátos közös játéka, valamint a hörgő énekmód jellemzett. A The Gathering 1992-ben turnézni kezdett, így az Always címmel megjelent első albumuk idején már masszív rajongótáborral rendelkeztek.

A zenekar nemzetközi szinten a harmadik, Mandylion című albumával vált ismertté. Ekkor már Anneke van Giersbergen állt a mikrofon mögött, akit a mai napig a világ egyik legjobb énekesnőjének tartanak a kritikusok. A The Gathering az elmúlt húsz évben a kilenc stúdióalbum mellett négy koncertlemezt, számos E.P.-t, valamint két DVD-t is kiadott. A Sound Relief című munkájukat az egyik legrangosabb holland zenei elismeréssel, az Edison-díjjal jutalmazták. A 2009-ben fennállásának huszadik évfordulóját ünnepülő csapat közelmúltban jelente meg kilencedik albumát, a The West Pole azonban egy új időszak kezdetét jelenti.

További zenei híreink

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!