Új influenza: Keresik az oltóanyagot

Megyei körkép - Nem várt késlekedés után, megérkezett a H1N1 elleni oltóanyag első szállítmánya a megyébe. Még nem minden patikában van a vakcinából.

Martinovics Tibor

Az általunk megkérdezett gyógyszertárak mindegyikében azt a választ kaptuk, hogy már legalább egy-másfél héttel ezelőtt megrendelték az oltóanyagokat, akkor az volt a válasz, hogy 72 órán belül szállítják azokat.

Mint megtudtuk, már a rendelés leadása sem volt egyszerű, a terjesztésért felelős intézet sokszor elérhetetlen volt.

A patikákban megerősítették, az utóbbi napokban megnövekedett az új influenza elleni oltások iránti érdeklődés, az elmondások szerint a többség az Ukrajnában történt megbetegedésektől félve szánta rá magát a védőoltásra, igenám, de eddig nem volt mit beadatni.

- A korábbinál valóban élénkebb az érdeklődés, de azért a gyógyszertárak többsége óvatos. A patikák általában fejenként egyelőre húsz vakcinát rendeltek, majd meglátjuk miként fogy az oltóanyag.

Biztos, ami biztos, mi itt a zirci gyógyszertárban már most igényeltünk egy újabb adagot - válaszolta érdeklődésünkre Kovács Zalán a megyei gyógyszerészkamara elnöke, aki hozzá tette, tudomása szerint a megyében található összes patika rendelt a vakcinákból.

Információink szerint a megyében több nagyobb cég is jelezte beoltatná dolgozóit. Eddig az ÁNTSZ 1,4 millió térítésmentes vakcinát osztott szét az országban, amelyek a háziorvosokhoz kerültek, ezek jelentős része mára elfogyott.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet maximálta a vakcina árát, így egy darab vényköteles oltóanyagért legfeljebb 1930 forint kérhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!