Az ÁSZ elégedett, de óvatosságra int

Veszprém - Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alapvetően jó bizonyítványt állított ki a Veszprém megyei önkormányzat gazdálkodásáról, de találtak javítanivalókat is.

Győrffy Árpád

A közelmúltban lezárult ellenőrzés céljairól, eredményéről Dr. Sepsey Tamás tájékoztatta a sajtót csütörtökön a megye vezetőinek társaságában.

Az ÁSZ Területi Ellenőrzési Igazgatóság főigazgató-helyettese elmondta, hogy a megyénél lezajlott átfogó ellenőrzés alapján elégedettek a gazdálkodással, az uniós pénzek fogadására való felkészülés eredményével, nem rossz az önkormányzat pályázati mérlege sem, bár ezen még lenne mit javítani, ahogy az előírt adatok kötelező közzétételénél is találtak hiányosságokat. A kötvény kibocsátással bekövetkezett jelentős eladósodás miatt ÁSZ javasolta a főjegyzőnek, hogy évente végzett számítások alapján tájékoztassa a közgyűlést a tőke és kamatfizetési kötelezettség fedezetéről.

Lasztovicza Jenő, a közgyűlés elnöke köszönetet mondott a vizsgálat pozitív megállapításaiért és a hivatal dolgozóinak ezt eredményező jó munkájáért. Megköszönte a kritikát, figyelmeztetéseket is. A kötvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy tisztában vannak a kockázatokkal, ám azt azért bocsátották ki, hogy legyen fedezetük a jelentős fejlesztések önrészéhez. Most kezdődik az az időszak, amikor szükség lesz erre a forrásra, például a regionális onkológiai központ létrehozásánál és az új kórházi struktúra kialakításánál. Ugyanakkor szerinte lesznek olyan gazdaságosan működő projektek is, amelyek megtermelik a fedezetet a húsz éves futamidejű kötvény visszafizetéséhez.

A Sepsey Tamás a sajtótájékoztatót kihasználva a médián keresztül üzent a veszprémi, herendi és balatonfüredi önkormányzat illetékeseinek: készüljenek, mert jövőre ők kerülnek sorra az ÁSZ ellenőrzési terve szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!