Cigány Mikulás mindenkinek

Adorjánháza-Egeralja - A két községben a Mikulás is segített a cigány és nem cigány származásúak együttélésének javításában.

Győrffy Árpád

A kezdeményező Bogdán Csaba, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetője volt, aki egyik résztvevője a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (MCFÉSZ) és munkaügyi központ által szervezett személyi segítő és közösségfejlesztő asszisztens programnak. Arra gondolt, szakítanak az eddigi hagyománnyal, amikor a kisebbségi önkormányzat külön megajándékozta a cigánygyerekeket. Származástól függetlenül ünnepelhetnének együtt az Adorjánháza és a vele teljesen egybeépült Egeralja gyerekei, és ezért dolgozhatnának közösen a cigány és nem cigány származású szülők.
Az ötletet támogatta Marton Dezső adorjánházai és Farkas Jenő egeraljai polgármester is. Az óvodavezetője és munkatársai, a szülői munkaközösség tagjai és más szülők is bekapcsolódtak a program előkészítésébe, a játékok levezetésébe. A süteményeket is a szülők adták össze, a polgárőrségtől almát kaptak, egy veszprémi vállalkozás közel harminc kilogramm mandarinnal járult hozzá az ajándékozáshoz. A közvetlen kiadásokat a kisebbségi önkormányzat fizette.
Szombaton délután a Mikulás és a krampuszok lovaskocsival végigjárták a falut, miközben almát, lufit és virgácsokat osztottak. Az egeraljai művelődési házban játszóházzal folytatódott a rendezvény. A műsort az egyik devecseri személyi segítő bohócprodukciója vezette fel, majd a helyi fellépők mellett devecseri, adászteveli táncosok, nemesszalóki színjátszók szórakoztatták a gyerekeket és felnőtteket.
- Azt szerettük volna, ha összefognak a két falu lakói a gyerekeken keresztül, függetlenül attól, hogy ki cigány és ki nem cigány. Azt tapasztaltuk, hogy sokan szívesen bekapcsolódtak a munkába, ezért a jövőben két-három havonta szeretnénk hasonló rendezvényeket tartani - mondta a Mikulás program másik szervezője, Gáspárné Bogdán Edit közösségfejlesztő asszisztens.
 

A két község gyerekeinek különösen gazdagra sikerült az idei ünnep, mert a települési önkormányzatoknak is volt saját Mikulása. Pénteken az óvodában és az iskolában is ünnepség keretében ajándékoztak meg minden gyereket. A Mikulás külön végig járta azokat a házakat is, ahol iskolába, óvodába még nem járó gyerekek éltek, hogy személyesen adja át nekik a megérdemelt csomagot. Persze, ez a Mikulás is egyaránt bekopogott a cigány és nem cigány származású gyerekekhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!