H1N1: a pápai betegnél kimutatták az új vírust

A megyében lévő patikák döntő többségében lehet kapni az új influenza elleni gyógyszereket, igaz a gyógyszerészek szerint azok iránt nem túl nagy a kereslet, az oltási vakcinákat még mindig többen keresik.

Martinovics Tibor

Az ÁNTSZ még karácsony előtt a háziorvosok és a lakosság tájékoztatása mellett körlevélben hívta fel a gyógyszertárak figyelmét arra, hogy tartsanak a készletükön megfelelő mennyiségű H1N1 elleni gyógyszert, mert azok megfelelő alkalmazás esetén jelentős mértékben lerövidítik a betegség idejét és csökkentik a betegség okozta esetleges szövődmények előfordulásának esélyét. 

- A patikák eleget tettek a tisztiorvosi szolgálat felhívásának, hozzáférhetők ezek a gyógyszerek. Az elmúlt hetek viszont azt mutatják, kevesen keresik a H1N1 elleni gyógyszereket, igaz az oltási vakcinák iránti igény is jelentősen csökkent - válaszolta érdeklődésünkre a megyei gyógyszerész kamara elnöke.

Kovács Zalán hozzátette: úgy tűnik a lakosság többsége mostanra már döntött az új influenzával kapcsolatban, aki akarta, az már beadatta magának, illetve családtagjainak a védőoltást, ezért csökkent jelentősen az új influenza elleni szerek forgalma.

- Az oltás iránt jóval nagyobb volt az érdeklődés, rengetegen kértek tanácsot a gyógyszerészektől. A gyógyszerekkel kapcsolatban alig van érdeklődés - mondta Kovács Zalán.

A két forgalomban kapható, kizárólag vény ellenében kiváltható H1N1 elleni gyógyszer nem antibiotikum, a szakemberek szerint akkor hatásosak, ha a vírus okozta tünetek megjelenésétől számított hat órán, de legkésőbb negyvennyolc órán belül megkapja azokat a beteg.

*

A megyében két súlyos légúti megbetegedést regisztráltak az elmúlt napokban. A két, egyéb kísérő betegségekkel terhelt pácienst a pápai, illetve a veszprémi kórházban kezelik, mindkettőjük lélegeztető gépre szorul - tudtuk meg a regionális tiszti főorvostól.

Dr. Bujdosó László hozzátette: a pápai kórházban fekvő betegnél kimutatták a H1N1 vírus jelenlétét.

- Azt egyelőre nem tudjuk, mennyi az új beteg a megyében, a háziorvosok friss jelentései alapján ez csak a hét közepén derül majd ki - válaszolta érdeklődésünkre Bujdosó László.

A megyében információink szerint jelenleg csak az ÁNTSZ hivatalos oltópontja működik (Veszprém, Regionális ÁNTSZ épülete). A kórházakban egyelőre szünetel az oltás, de elképzelhető, hogy januártól újraindítják majd az intézményekben is az oltási akciót.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!