Havazás várható a hétvégén - közlekedési veszélyek

Havazás várható a hétvégén a meteorológiai szolgálat szerint, ezért a Magyar Tűzoltó Szövetség felhívta az autósok figyelmét a téli közlekedés veszélyeire.

MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szombaton napközben az ország déli, délnyugati részén időnkénti havazás, hószállingózás valószínű. Vasárnap eleinte főként nyugaton és délen lehet zápor, hózápor, majd az keddig  egyre többfelé várható havazás.
   
Dobson Tibor, a tűzoltószövetség szóvivője az MTI-nek elmondta: a tapasztalatok szerint a viszonylag enyhe, száraz időszakban az autósok hajlamosak elfeledkezni a havas-jeges körülmények okozta veszélyekről, váratlanul éri őket a hirtelen beköszönő téli időjárás, de még ekkor sem késő gondoskodni a biztonságról.
   
Hozzátette, hogy ajánlott kifogástalan műszaki állapotú, téli gumival felszerelt autóval elindulni, és tájékozódni az útviszonyokról. Aki teheti, inkább a főutakon közlekedjen, és ha szükséges, vigyen magával hóláncot, lapátot és homokot.
   
A szóvivő hangsúlyozta: aki gyermekekkel indul útnak, ne feledkezzen meg takaróról, meleg teáról. Gondolni kell arra is, hogy az üzemanyag nemcsak a közlekedéshez, hanem az autó fűtéséhez is nélkülözhetetlen. Az öltözékünket pedig ne az autó klímájához igazítsuk - figyelmeztetett Dobson Tibor.
   
Rámutatott arra, hogy az út lefagyása nem mindig észlelhető a gépkocsiból, ezért ezt is figyelembe kell venni a sebesség megválasztásakor.
   
Szólt arról is, hogy a hókotró munkagépek mögött síkos az út, mert a só olvasztó hatása nem azonnali. Ezért nagyon fontos, hogy ha az autós sárga villogóval felszerelt gépeket lát az úton, fokozatosan vegye vissza a sebességet, nehogy rácsússzon a jármű a munkagépre. Tanácsos gyakori féklámpa-villantásokkal figyelmeztetni a mögöttünk haladót.
   
Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén az autós a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba a gépkocsit, és várja meg, amíg az út ismét járható - mondta.
   
A tűzoltókat a 105-ös ingyenes segélyhívószámon lehet értesíteni. Ez közlekedést akadályozó, veszélyes helyzetben lehet indokolt, például személyi sérülés veszélye, továbbá egy elakadt autó vagy kidőlt fa esetében - közölte Dobson Tibor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!