Megújulhat a vár Palotán

Várpalota - Kötelezettséget vállalt a Thury-vár felújítására nyert 624 millió forint uniós támogatás pályázati önrészének biztosítására, s a projekt átmeneti finanszírozására az önkormányzat.

Szabó Péter Dániel

Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (KDRFÜ) a második körben is áldását adta a Thury-vár építészeti felújítása és látogatóbarát fejlesztése címmel beadott pályázati anyagra, a nagy volumenű projekt megvalósításához azonban az Európai Uniós támogatás mellett jelentős, mintegy 110 milliós önkormányzati önrészre van is szükség van.

A vár vagyonkezelői jogát a közelmúltban 2016-ig megkapta a Szindbád Kulturális és Szolgáltató Nonprofit Kft., így minden akadály elhárult a támogatási szerződés megkötése elől.

A közelmúltban tartott testületi ülésen azonban kiderült, a városi finanszírozásban (önrész, előkészítés előfinanszírozás, ÁFA finanszírozás) változtatásokra van szükség, amelyek elsősorban a 2011-ben szükséges önkormányzati forrásokat érintik.

Ebben az évben a korábban kalkuláltnál lényegesen nagyobb összegre lesz szükség a beruházás likviditásának fenntartása érdekében. Elhangzott, ez az önerőn felül csak néhány hónapra szóló előfinanszírozást jelent, az önkormányzat az összeg önerőn felüli részét a projekt zárását követően visszakapja.

A képviselők által elfogadott előterjesztés szerint 2011-ig a 110 milliós önrész mellett összesen mintegy 45 millió forintnyi összeggel járul hozzá a város a projekt megvalósulásához.

A vár fejlesztését célzó pályázatban a renoválás mellett szerepel új kiállító-, valamint konferencia-termek kialakítása, a fűtési rendszer korszerűsítése, fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés, illetve a tervek szerint szabadtéri színpadot és filmszínházat is kialakítanak majd a várudvaron.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!