MTV-sztrájkbizottság: állítsák le a leépítést és a stúdióbezárást!

Budapest - Az "átgondolatlan és koncepció nélküli" létszámleépítések és a regionális stúdiók felszámolásának leállítását, valamint az érdekképviseletekkel egyeztetett, a médiatörvény kötelezettségeit is maradéktalanul betartó műsorterv, ehhez igazodó létszám-gazdálkodási és bérgazdálkodási terv megalkotását követelte a menedzsmenthez hétfőn eljuttatott állásfoglalásban a Magyar Televízió (MTV) sztrájkbizottsága.

MTI

Egyben a valódi teljesítményeket tükröző bérstruktúráért, "a teljesítményekkel nem alátámasztott kirívó különbségek" felszámolásáért, valamint legalább az Országos Érdekegyeztető Tanács által jóváhagyott mértékű béremelés megadásáért, a fizetések reálértékének megtartásáért szállnak síkra.

Veszélyben a közszolgálati televíziózás, sérülnek a nézők érdekei! - írja a közmédiumnál működő három reprezentatív érdekképviselet által létrehozott sztrájkbizottság, amely szerint "valódi közszolgálati koncepció nélkül az MTV ki van szolgáltatva a politika rövid távú érdekeinek".

Az Országgyűlés által elfogadott költségvetés a médiatörvénnyel és annak szellemével ellentétesen ellehetetleníti az MTV működését. A helyzet komoly aggodalommal tölti el a televízió dolgozóit és érdekképviseleti szervezeteiket az MTV közszolgálati kötelezettségének teljesítésével kapcsolatban - áll az MTI-hez is eljuttatott dokumentumban.

Ugyanakkor - írják - a menedzsment által kényszerűen elkészített és ismertté vált intézkedési terv "semmibe veszi a nézők jogos igényeit, a médiatörvényben megfogalmazott előírásokat és durván sérti a dolgozók gazdasági és szociális érdekeit".

A sztrájkbizottság felhívja a menedzsmentet, a tulajdonost képviselő kuratóriumot, az Országgyűlést és a kormányt, hogy "a szabad nyilvánosság lehetőségének biztosítása, a közszolgálati televíziózás feltételeinek megteremtése érdekében közösen keressenek megoldást a Magyar Televízió, mint alkotmányos alapintézmény működésének helyreállítására".

Ennek részeként biztosítsanak az elvárható színvonalú műsorokhoz és a becsületesen dolgozó munkatársak munkahelyének megőrzéséhez szükséges pénzügyi hátteret, amely alkalmas arra, hogy reálértéken tartsa ezeket a juttatásokat.

"(...) a médiatörvény előírja a törvényhozásnak a versenyképes közszolgálati média finanszírozását, a kormány pedig már ötödik éve nem hajtja végre saját határozatát (2004. július 19.) melyben feladatként szabja meg a Magyar Televízió normatív finanszírozási rendszerének kidolgozását! Ha csak e két jogszabálynak megfelelnének, lényegesen csökkentenék az MTV gondjait. Ezzel összefüggésben támogatjuk új székházunk bérleti szerződésének felülvizsgálatát" - írják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!