Terítéken a Balaton halai

Címkék#Balaton#Hal

Balatoni halak, biológiájuk és a halállomány kezelésének kérdései címmel rendez eszmecserét Tihanyban a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

Tremmer Tamás

Amióta horgászok járnak a Balatonra, azóta kérdés: van-e elég hal a tóban, és ha igen, milyen? Ez nemcsak a pecásokat foglalkoztatja, hanem a tó újdonsült kezelőjét, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-t is. A tihanyi Limnológiai Kutatóintézet a Balaton halai, biológiájuk és a halállomány kezelésének kérdései címmel rendez eszmecserét december 8-án. A 13 órakor kezdődő rendezvény célja olyan új kutatási eredmények ismertetése, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot a tavon horgászók számára.

Dr. Specziár András tudományos főmunkatárs több témakört jár körbe. Beszél a változó Balaton változó halfaunájáról. Ismeretes, a tó az elmúlt bő száz év során igen jelentős változásokon esett át. Az ember szigorúan megregulázta a tó határait és vízjárását, kiépítette a partját, teleengedte szennyezőanyagokkal, permetezte apró élőlényeit és lenézve a természet bölcsességét, telepakolta távoli vidékről származó élőlényekkel. Ezek káros voltára a tó algásodással, egyes őshonos fajainak elvesztésével, a halhozamainak ingadozásaival, a természetes szaporulat jelentős részének elvesztésével és nem várt halpusztulásokkal hívta fel figyelmünket. Mindezek hatására az 1980-as évek végétől a tóval kapcsolatos szemléletmód lassú változása figyelhető meg. Ennek jutalma a tó javuló vízminősége. És hogy eközben mi is történt ténylegesen a Balaton halfaunájával azt mutatja be ez az előadás.

A főmunkatárs számba veszi a főbb balatoni halfajok környezeti igényeit és jelenlegi életfeltételeit is. A Balatonban a legtömegesebb őshonos halfajok a dévérkeszeg, a garda és a küsz. A horgászatban a ponty és a fogassüllő szerepe meghatározó. Ebben a részben a horgászzsákmányokban is előforduló halak biológiájáról - többek között táplálkozásáról és növekedéséről - és balatoni életfeltételeiről hangzanak el a horgászatban is hasznosítható információk.

A legfontosabb kérdés a balatoni halgazdálkodásának jövője. A tó kezelését mozgató prioritások közül mára már egyértelműen kikerült a gazdasági célú halászat, így azt a természetvédelmi, a turisztikai és horgászati elvárások harmonizálásával kialakított terveknek kell meghatározniuk. Ezekkel összhangban a tó halállományának kezelése augusztustól a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által felügyelt Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. feladatává vált. A Balaton halgazdálkodásának szervezeti átalakításához középtávú halgazdálkodási terv megszületése is párosult. Az előadás bemutatja a tó halállományát érintő aktuális problémákat és az ezek orvoslásának lehetőségeit. Javítható-e és ha igen, akkor hogyan a Balatonon a horgászat sikeressége?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!