Uniós segítséggel spórolnak - Több mint nyolcszázmillió került a megyébe

Veszprém - A legújabb, de még 2008-ban meghirdetett panelfelújítási pályázaton a megye kiemelkedően jól szerepelt, összesen 850 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el közel háromezer lakás.

Varga Domokos Péter

Erről Pál Béla számolt be hétfőn. A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (KDRFT) elnöke elmondta, a nyertesek hét településről, Veszprémből, Ajkáról, Pétfürdőről, Várpalotáról, Balatonfűzfőről, Pápáról és Tapolcáról kerültek ki.

Az energiatakarékos felújítást, korszerűsítést megvalósító lakásokban közel tízezer ember él. Lakásonként az elnyerhető legmagasabb összeg ötszázezer forint volt. A 850 millió forintból 2,5 milliárd forint beruházási érték valósul meg. Az eddigi tapasztalatok szerint az energiatakarékos felújításokkal hét és ötven százalék közötti megtakarítást lehet elérni. A nyertesek értesítését a napokban kezdik meg.

Év vége lévén, a KDRFT elnöke az utóbbi három évben elnyert uniós és kormányzati támogatásokról is számot adott. Ebből a forrásból Veszprém 5,2 milliárd forinthoz jutott, melyből többek között a felújítják a városközpontot és a Dózsa iskolát, létrehozták a csimpánzházat az állatkertben, belterületi utakat korszerűsítettek, kerékpárutakat alakítottak és alakítanak ki. Ebben az időszakban a megyébe 22,5 milliárd forint értékű uniós támogatási pénz érkezett a KDRFT által kiírt pályázatokon keresztül - hangsúlyozta Pál Béla.

A panelfelújítási program költségeiből egyharmad részt az állam vállal magára (ezt az összeget osztották most szét), egyharmadot az érintett tulajdonosok, egyharmadot pedig az önkormányzatok. Az utóbbi ma már nem kötelező eleme a pályázatnak, de az önkormányzatok általában kiszorítják költségvetésükből a szükséges összeget. Ha ez mégsem történe meg, a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes hitelt biztosít. Az így nyert támogatást kizárólag az energiafelhasználás csökkentésére lehet fordítani, külső hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, födém felújítására, korszerűbb fűtési rendszer kiépítésére, fűtésszabályzásra. A pályázatok utófinanszírozottak, a költségeket számla alapján, utólag térítik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!