Eredményes roma projekt után kérdéses a folytatás

Veszprém - A roma foglalkoztatási programoknál az igazi kihívást a folytatás jelenti - fogalmazták meg többen is egy csütörtöki fórumon.

Győrffy Árpád

A Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ és a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (MCFÉSZ) a megyei jogú város támogatásával a városházán rendezett konferenciát a romák foglalkoztatásáról.

A rendezvény fő célja az volt, hogy értékeljék az MCFÉSZ és a munkaügyi központ rövidesen lezáruló foglalkoztatási projektjét, és valamilyen lehetőséget keressenek a 30 helyi segítő és a 13 közösségfejlesztő munkát végző további foglalkoztatására.

A projekt eddigi tapasztalatairól Holdosiné Bánhegyi Ildikó adott tájékoztatást. Példákkal alátámasztva elmondta, hogy a résztvevők sok és eredményes munkával bizonyítottak. Most partnereket keresnek a folytatáshoz, mert áprilisban lezárul a finanszírozás.

A házigazdaként felszólaló Debreczenyi János polgármester többször is tapsot kapott beszéde közbe. A cigányság a magyar társadalom szerves része, ha gondok vannak képzéssel, foglalkoztatással, bármivel, akkor az egész társadalomról kell beszélni - hangsúlyozta többek között.

Bejelentette, hogy a város támogatásával rövidesen indul egy 800 milliós beruházás Felsőörsön az egykori úttörőtáborban, ahol a jó zenei érzékkel rendelkező gyereknek biztosítanak megfelelő képzési lehetőséget. Elsősorban romáknak, de nem csak azoknak.

Kozák János, az MCFÉSZ elnöke köszönetet mondott az eddigi támogatóknak, és segítséget kért a folytatáshoz. A többségi társadalom magában nem tudja megoldani a cigányokkal kapcsolatos problémákat, csak közösen van erre lehetőség - hangsúlyozta.

Budai Attila, a munkaügyi központ főosztályvezetője is eredményesnek ítélte a projektet. A cél, hogy az érintettek önállóan is el tudjanak helyezkedni, de ha ez nem sikerül, mindent megpróbálnak, hogy valahogy tovább foglalkoztassák őket.

Bernáth Ildikó országgyűlési képviselő szerint az eddig lezajlott hasonló programoknál is mindig a folytatás lehetősége jelentette az igazi kihívást. Az észak-alföldi régióban már volt egy hasonló kezdeményezés, szövetkezzenek azokkal egy országos programot építve, és ezzel célozzanak meg uniós forrásokat - javasolta, és segítségét is ígérte ehhez.

A projekt résztvevői közül felszólaló nagyvázsonyi Rupa Éva szerint a legfontosabb eredmény az, hogy bizalommal fogadták őket a cigánycsaládok és az önkormányzatok, helyi intézmények is.

A devecseri Bakosné Horváth Éva arra figyelmeztette társait, hogy a kapott feladatot április végével nem vethetik le magunkról, mint nagykabátot, attól még folytatni kell a munkát, hogy nem kapnak tovább pénzt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!