Környezettudatos a passzív ház

Veszprém - Napjainkban az összes energiafelhasználás 40 százalékát lakások üzemeltetésére fordítják az Európai Unióban. Magyarországon a felhasznált összes energia 75 százaléka fűtésre megy el. A fűtésre fordított energiák csökkentésének egy lehetséges módja passzív házak építése lehet, amiből eddig csak egyetlenegy készült el Magyarországon, ám Európában már több mint 15 ezer ilyen ház üzemel.

Nagy Terka

A passzív házak magyarországi terjedését segítheti a Zöld Beruházás Rendszeren belül meghirdetett Klímabarát Otthon program, ami a tervek szerint  október 30-ig pályáztatható - tudtuk meg a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület munkatársaitól.

Egy-egy sokkoló fűtési számlát kézhez kapva ki ne gondolkodna el azon, hogyan lehetne ezeket a költségeket (és ezzel szén-dioxid-kibocsátásunkat) csökkenteni. Ha körülményeink adottak, lehetőségeink is korlátozottabbak. Alacsonyabbra vehetjük a termosztátot, utólagosan szigetelhetjük fa nyílászáróinkat. Ha építkezésbe fogunk, újabb lehetőségek tárulnak fel előttünk, ha hosszú távon, takarékosan és egyben környezettudatosan gondolkodunk. Ezek egyike az úgynevezett passzív ház, ami hagyományos (aktív) fűtési és hűtési rendszer nélkül is folyamatosan biztosítja a kellemes hőmérsékletet a bentlakóknak.

Az első passzív ház 1990-ben épült fel a németországi Darmstadtban, és itt működik ma is az a passzívházminősítő intézet, amely a Magyarországra is érvényes szabványokat kidolgozta. Az intézet minősítő rendszere előírja, hogy egy passzív ház évente négyzetméterenként maximum 30 kilowattóra energiát használhat fel, ebből fűtésre négyzetméterenként 15 kilowattóra fordítódhat.

Hagyományos technológiával épült házak esetén ez az érték  négyzetméterenként 250-400 kilowattóra évente  - mondta el Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke. - Feltétel az is, hogy a passzív ház fűtésrásegítése is csak megújulókból, elsősorban a Napból származhat, de a passzív házak alkalmazzák a geotermikus, hőszivattyús rendszereket is. Ezen kívül passzív házak tervezésénél figyelembe veszik a benne működő elektromos berendezések és az ott lakók hőkibocsátását is.

Már a tervezéskor sokat tehetünk azért, hogy házunk minél hatékonyabban hasznosíthassa a Nap energiáját. A ház tájolása, a napszögek kiszámítása, az épület formája és főleg a déli oldalon elhelyezett nagy ablakfelületek, amelyek napcsapdaként működnek, segíthetik a fenti célt. A passzív házakon lényegesen több a hőszigetelés. 

Kvízkérdések az energiahasználatról

Van kedve játszani? Válaszoljon az alábbi kérdésekre és nyílt levelezőlapon (8201 – Veszprém, Pf. 222.) vagy e-mailben küldje el a Csalán egyesület címére február 1-jéig. A helyesen válaszolók közül hárman értékes ajándékban részesülnek.

1. Mivel biztosítja a passzív ház az állandó belső hőmérsékletet?
2. Mekkora energiamennyiséget használhat a ház évente és négyzetméterenként, hogy megkaphassa a passzív ház minősítést?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!