Sörédi Györgyné: a választás mindenkinek tönkretette a karácsonyát

Balatonkenese - A közelmúltban időközi polgármester- és képviselő-testületi választást tartottak a településen, miután az előző testület a feloszlás mellett döntött.

Halmos György

A december 28-ai választások eredményeként jelentősen átalakult a testület, a feloszlást kezdeményező hét képviselő közül csak hárman kerültek be a tizenegy tagú testületbe, míg az előző polgármester megkapta ismét a bizalmat. Sörédi Györgynével a következő nyolc hónap teendőiről beszélgettünk.

- Elégedett-e a választás eredményével? 

- Természetesen igen, jóleső érzés, hogy megerősítést kaptam. Azt gondolom továbbra is, hogy teljesen felesleges, szükségtelen volt az időközi választás, mert egyrészt lassította a munka menetét, másrészt pedig lerombolta azt a pozitív imázst, amit próbáltunk felépíteni. A hét feloszlást kezdeményező képviselő közül csak hárman kerültek be. Azt gondolom, most egy nyugalmasabb időszak következhet, mert akik velem indultak, szeretnének és tudnak együtt dolgozni, ez pedig biztonságérzetet ad.

- Megnyugtatónak tartja a szavazati arányt?

- Azt gondolom, hogy nagyobb legitimitást jelent, mint a 2006-os tizenegy szavazatos különbség. 

- Melyek a legfontosabb feladatok, amelyeket az új testületnek meg kell oldania a hátralévő időben?

- A következő nyolc hónapban el kell készíteni a városfejlesztési terveket, rangsorolni kell azokat a feladatokat, amelyeket 2009-es koncepcióként az előző testület meghatározott. Meg kell egyezni a sorrendben, a volumenben, hogy miként finanszírozzuk a beruházásokat, kizárólag pályázati úton, vagy működési hitel felvételével is elképzelhető.

Arra kell törekedni, hogy az elvonások ellenére az intézmények takarékosan, de biztonságosan tudjanak működni. Emellett azokat a célokat, amiket a várossá válás kapcsán terveztünk el kell kezdeni a tervezés szintjén. Óriási nagy dolgokat nem tudunk véghez vinni, de ha az egyetértés megvan, valamint a remény, hogy szinkron lesz az októberben felálló testülettel, akkor hosszútávra is lehet tervezni.

- Milyen most a hangulat a városban?

- Kezdenek megnyugodni a kedélyek, bár a választás mindenkinek tönkretette a karácsonyát. Szeretném lezárni ezt a fejezetet, remélem elkezdődhet az alkotó munka, nemcsak a hibakeresése.

*

A december végi időközi választáson a régi polgármester, a Fidesz-KDNP jelöltje, Sörédi Györgyné kapott bizalmat 916 szavazattal (59,6 százalékkal) a függetlenként induló Vatics Erzsébettel szemben, aki 622 voksot kapott.

A testületben a polgármesterrel együtt hét fideszes és öt független képviselő foglal helyet. A választáson két jelölt indult az MSZP támogatásával, mandátumot egyikőjük sem szerzett.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!