Újabb lépés a klímatörvény felé

Budapest, Veszprém - A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és tagszervezete a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület üdvözli, hogy a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) elfogadta az éghajlatvédelmi törvény tervezetét, így az készen áll a parlamenti benyújtásra. Ezzel a másfél éve zajló civil klímatörvény kampány is újabb sikert könyvelhet el.

Nagy Terka

A klímatörvény előkészítéséért felelős NFFT a bölcs konszenzus szellemében vitte végig a folyamatot. Döntése igazolja, hogy a különböző érdekcsoportok megértették: az ambiciózus kibocsátás-csökkentési célokat tartalmazó klímatörvény-tervezet a hazai társadalmi, gazdasági, környezeti érdekeket egyaránt szolgálja, Magyarországot lépéselőnybe hozhatja.

- Örömmel látjuk, hogy a 200 civil összefogásában megvalósuló klímatörvény kampányunk résztvevőinek munkája beérett. A 15 városban - köztük Veszprémben is - tartott 30 lakossági akciónap, a számos szakmai fórum, a képviselők személyes megkeresése, tízezer lakossági támogató aláírás mind azt a célt szolgálta, hogy kellő társadalmi nyomással megszülethessen a klímatörvény-tervezet.

A terveket mielőbb meg kell valósítani, ezért fontos, hogy az országgyűlés még februárban elfogadja a éghajlatvédelmi törvényt - mondta Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke.

A klímatörvény kampányhoz - amelyet 2008 őszén indított el a Magyar Természetvédők Szövetsége - a Csalán egyesület már a kezdet kezdetén csatlakozott. E civil kezdeményezés élére állt a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa, és 2009. júniusában konszenzusos országgyűlési határozat született arról, hogy adott alapelvek alapján 2010 februárig el kell készíteni a klímatörvény-tervezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!