Takarékossá is tesz a lakcímke - Az energiatanúsítványból minden kiderül

Veszprém - Egy éve kötelező az új építésű ingatlanokra és hasznos információkat tartalmazhat az épületek energiatanúsítványa. Jól jön, ha fogyasztáscsökkentő beruházásokat tervezünk, és erre pályázatot írunk, vagy jobb árat szeretnénk kapni, esetleg jobb árut keresünk az ingatlanpiacon.

Németh F. Bernadett

Az új építésű lakásokra 2009. január elsejétől, az eladni vagy bérbeadni szándékozottakra 2012. januárjától teszi kötelezővé a 176/2008. sz. kormányrendelet az energiatanúsítvány elkészíttetését. A tanúsítvány fizikai formáját tekintve egy arra jogosult független szakértő által készített műszaki dokumentum, amely meghatározza, hogy az adott épület milyen energiakategóriába esik - tájékoztatott Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke.

A tanúsítvány nem mért fogyasztás alapján dolgozik, hanem az épület műszaki paramétereit vizsgálja (épület kora, szigetelés megléte és minősége, fűtési és elektromos rendszerének jellemzői) és azt mutatja meg, hogy mekkora az épület várható energiafogyasztása (négyzetméterre vetítve), azaz elvi energiaigénye. Ez alapján - a boltban kapható műszaki berendezésekhez hasonlóan - energetikai osztályokba sorolhatók az ingatlanok, és az energiatanúsítvány címkéje is a háztartási gépek energiacímkéjére emlékezetet.

A skálán a C kategória az úgynevezett követelményérték, ez az a szint amely minden tekintetben megfelel a hatályos jogszabályokban rögzítetteknek. Az A+ kategória a legkedvezőbb, az elvi energiaigény ebben az esetben közelítőleg a fele a követelményeknek megfelelőnél. Az osztályozás egészen I-ig tart, amely azt jelenti, hogy a követelményértékhez viszonyított várható energiafogyasztása 340 százaléknál is nagyobb, itt a névleges energiafogyasztás egyértelműen nagyon pazarló - mondta el Kiss Renáta, a Csalán egyesület programvezetője.

A tanúsítványt akkor is elkészíttethetjük, ha a törvény nem kötelez rá, mert az ingatlanunk energetikai tanúsítványa képet ad annak jelenlegi állapotáról, és a dokumentum fontos, talán legfontosabb része, hogy tartalmazza azokat a javaslatokat amelyekkel ingatlanunk fogyasztása csökkenthető, használati és piaci értéke növelhető. Jó, ha tudjuk, hogy ingatlankorszerűsítésre kiírt állami támogatások feltétele lesz a tanúsítvány megléte, illetve a vállalt korszerűsítés plusz támogatást jelenthet.

A tanúsítvány, vagy más néven Lakcímke ösztönözhet bennünket, hogy otthonunk energiafelhasználását csökkentsük, kímélve ezzel környezetünket és pénztárcánkat egyaránt. Sokszor már az odafigyelés is sokat jelenthet, de belevághatunk fogyasztáscsökkentő beruházásokba, például szigetelhetjük a házunkat, kicserélhetjük az elavult nyílászárókat. A tanúsító szakember tanácsot tud adni, hogy milyen sorrendet érdemes tartani és számításokat végez a beruházás megtérülésére is. Az új rendszer nem titkolt célja a megújulók - a nap, a szél és a földhő - népszerűsítése is - tette hozzá a programvezető.

Tanúsítókat 2008-óta képeznek, a tanúsításra jogosult szakértők névjegyzéke a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara honlapján megtalálható. A számításaik alapja új ingatlan esetén a kivitelezési tervdokumentáció, régebbi ingatlanok esetében a helyszíni szemle tapasztalatai. A tanúsítás ára 11 ezer és 25 ezer forint között van, amit a tulajdonosnak kell megfizetnie.

 

Kvízkérdések:
1. Mely ingatlanokra kötelező elkészíttetni az energetikai tanúsítványt jelenleg?
2. Mit jelent épületek esetében a C energiakategória?
3. Ki készíthet energeti- kai tanúsítványt ma Magyarországon?

A kérdésekre a fenti cikkben megtalálja a választ. A válaszokat a Csalán egyesülethez kell eljuttatni: 8201 Veszprém, Pf. 222., vagy [email protected] e-mail címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!