A bátraké a jövő a médiában is (frissítve: képgalériával)

Balatonfüred - Különleges intenzitású erjedés korszakát éljük - hangsúlyozta Baán László a 15. Média Hungary konferencia keddi megnyitójában.

Győrffy Árpád

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója szerint az euró-atlanti civilizáció alapvető eleme a változás, így a hazánkban most zajló történések egyszerre táplálkoznak ebből a közös kulturális alapból, miközben a sajátos magyar helyzet, az elmúlt nyolc év meghaladásának igénye külön is motiválja a folyamatokat.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Gyógyszergyár vezérigazgatója egy 110 éves múltú hazai nagyvállalat vezetőjeként próbált választ keresni arra, hogy a világ gyógyszerpiacán csak kis-közepes méretűnek számító cégként milyen tényezőkre figyelve tudnak versenyben maradni a nagy cégekkel szemben. Megfelelő piaci és termékstratégia, még több tudás és új technológia segíthet akkor is, amikor a hazai környezet a támogatás helyett inkább visszahúzó erőt jelent, ami az oktatási és tudományos szféra, a szakember-utánpótlás gyengülésében, a nem megfelelő támogatási rendszerben egyaránt jelentkezik.

Változásra érett a helyzet a különböző világcégeknek dolgozó Jonathan MacDonald szerint is. De szerinte változtatni csak az tud, aki maga is megváltozik, aki mer elég bátor - tökös - és őrült lenni. Az már kevés, hogy próbálunk a konkurenciával versenyezni, nekünk kell az egyedülinek lenni. A munkát folyamatos válságkezelésnek kell tekinteni, mindig újat kell csinálni. A jövő nem a specialisták kora, akik csak egy területhez értenek, azok mellett elmegy a világ - figyelmeztetett.

A nap folyamán többen is beszéltek azokról a konkrét változásokról, amelyek a média területén napjainkban zajlanak és a közeljövőben várhatók. Cáfoltak olyan korábbi várakozásokat, amelyek szerint az internet megölheti a hagyományos televíziót.

A nap talán legnagyobb híre is a televízióhoz kapcsolódott. Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója bejelentette, hogy a földfelszíni sugárzású digitális hálózaton a jövő héten elindítják a Mindig TV Extra nevű fizetős csomagjukat, ami a már eddig is pénzért nézhető ATV és Hír TV műsora mellett nyolc másik csatornát foglal magába ismeretterjesztő-, sport-, gyerekeknek szóló, filmeket sugárzó és felnőtt tartalmat adó programokkal.

Így az ingyenes közszolgálati és kereskedelmi programok mellett már 17 csatorna közül válogathatnak majd a földfelszíni digitális adást használók. Abban bíznak, hogy az új szolgáltatás érezhetően felgyorsíthatja majd a MindigTV terjedését, mert árban elmarad a kábeles és műholdas digitális csomagokétól.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!