Ellentétek a cigány szervezetek között

Veszprém - Nem képviseli megfelelőn az országos és a megyei cigányság érdekeit Kozák János, az általuk végrehajtott foglalkoztatási program pedig eredménytelen volt.

Halmos György

Erről Babai János, a Lungo Drom megyei elnöke beszélt sajtótájékoztatóján. Úgy vélekedett, hogy sikertelen volt az a foglalkoztatási program, amit Kozák Jánosék hajtottak végre, alig negyven főt érintett csak, a Lungo Dromot be sem vonták.

A tájékozatón részt vett Vajda László, a Zala Megyei Közgyűlés Kisebbségi és Nemzetiségi Bizottságának elnöke, aki bírálta az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) közelmúltban Balatonlellén tartott rendkívüli közgyűlését, amiről a Lungo Drom kivonult, mert több "furcsasággal" szembesültek, általuk elfogadhatatlan döntéseket hoztak.

A Lungo Drom úgy határozott, hogy nem működik együtt Kozák Jánossal az őszi választások során. Véleménye szerint csak olyan személy vállalhat kisebbségi képviselői szerepet, aki nem ígérget, erkölcsileg megfelelnek kihívásoknak és az elvárásoknak.

Kalló Zoltán Henrik, a veszprémi cigány önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: az országnak felelős kormánya van, ehhez a kisebbségek is hozzájárultak. Azon véleményének adott hangot, hogy a megbocsátáson van a hangsúly, ezzel lehetne a kisebbségnek is példát mutatni.

A sajtótájékoztatón elhangzott: el kell gondolkodni a kisebbségi önkormányzatok létéről is, hiszen ha nem kapnak feladatokat, hatásköröket, akkor nem tudják segíteni a népcsoportjukat.

A Napló érdeklődésére idősebb Kozák János, az OCÖ általános elnökhelyettese, a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szervezetének (MCFÉSZ) elnöke határozottan tagadta, hogy nem képviseli hatékony a cigányság érdekeit. A szervezetek vezetőinek nem szociális segélyt kell osztani és lakást kell keresnie, hanem az esélyeket kell megteremtenie - közölte.

Szólt arról is, hogy az általunk elvégzett program sikeres volt, több vezető politikus is eredményesnek találta, a megyei önkormányzat pénzügyileg is támogatta.

A program során 43 embernek nyújtottuk 15 hónapon keresztül munkát, előtte nyolc hónapig pedig képzésben vettek részt. Az eredményeket a regionális munkaügyi központ is alátámasztja - tette hozzá. 

- Ezt a programot kormányzati szintre akarják emelni. Kozák János arról is beszélt, hogy a MCFÉSZ megállja a helyét az önkormányzati választásokon, megfelelő erőt képvisel ahhoz, hogy saját elnökjelöltet indítson az OCÖ-választáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!