Veszélyes anyag égett

Királyszentistván - Hatalmas lángnyelvek nyaldosták csütörtök délután az eget a település közelében, miközben hordók repültek a magasba a hulladékégető kft. telephelyéről.

Munkatársainktól

A tűzoltók ügyeletére csütörtökön délután fél négykor futott be a riasztás, hogy kigyulladt, illetve felrobbant közel 150-200 darab, festéket és kőolajszármazékot tartalmazó 200 literes hordó. Mivel veszélyes anyagokról volt szó - ammónia, klór és nitrogén-dioxid került a levegőbe -, ezért elrendelték a legmagasabb  tűzoltási  fokozatot, az ötöst. 

A lánglovagok nemcsak megyénkből, hanem Székesfehérvárról és Siófokról is a helyszínre siettek.  

Összesen tíz kocsiból 35 tűzoltó kezdte oltani a lángokat, kezdetben nem túl sok sikerrel, ugyanis az égő szerves oldószereket nem lehetett hatékonyan oltani vízzel. 

Bakos György százados, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta, ezután habbal láttak neki az oltásnak, ami már eredményre vezetett.

Az oltás közben mindvégig jelen volt a megyei igazgatóság veszélyhelyzet-felderítő gépkocsija, amely folyamatos méréseket végzett az üzemben és a környező településeken. A kérdés az volt: került-e veszélyes anyag a légtérbe. Mivel a légtérbe került mennyiség sehol nem lépte túl a határértéket, ezért csupán arra volt szükség, hogy a lakók becsukják az ablakaikat egy időre. 

A környéken minden utat lezártak a rendőrök. Az oltás közben szerencsére nagyobb baleset nem történt, egy tűzoltó könnyebben megsérült.

...és megszólalt egy hang az űrből

Áll a boldog telektulajdonos a kertje közepén, kezében a locsolócső,  és gyönyörködik a virágokban. 

Aztán hirtelen megszólal egy hang valahonnan az űrből: "Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy mérgező anyagok kerültek a levegőbe, folyamatosan mérjük ezek koncentrációját, és amennyiben elérik a veszélyes mennyiséget, megtesszük a szükséges intézkedéseket".

Mi a fenét kell ilyenkor csinálni, egyáltalán ez most komoly?! Hősünk mosolyog, kissé aggódva kémleli az eget, a fekete gomolyag szélesedik, láthatóan egyre átlátszóbb lesz.

Mondhatnám, hogy igazán bátor döntést hoz és marad, a virágok mindenekelőtt, ám hirtelen ismét felharsan az immár megnyugtató hang: "A veszély elmúlt".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!