Vízparton: hűsölés kánikulában - Nagyüzem a strandon

Megyei körkép - A kánikula meghozta a tömegeket a balatoni strandokra. A hétvégén szinte mindenütt ki lehetett volna tenni a megtelt táblát, hisz a rekkenő hőséget legfeljebb a vízparton lehet elviselni.

Munkatársainktól

Törölközőnyi hely sincsen szabadon - így lehetne átírni azt a régi Bonanza Banzai nótát, ugyanis a hétvégi hőségben valóban vadászni kellett szabad zöldfelületekre a tóparti strandokon.

Alsóörsön sem volt ez másként, Pandur Ferenc, a strandot üzemeltető intézmény vezetője elmondta. a vendégek döntő többsége magyar, a nemzetiségi rangsorban második helyen a szlovákok állnak. - Igazi csúcsszezon van, a hőségben még este nyolc óra után is nagy a forgalom, a szokásos locsolást is csak ezután lehet elkezdeni, hogy tartani tudják a fű állapotát. 

Szigligeten is teljesen megtelt a strand a hétvégén, de a hét elején is sokkal többen voltak mint egy átlagos hétköznapon. Balassa Balázs polgármester szerint ezek a legjobb nyári bevételt eredményező napok.

Mindkét helyen egyébként a júniusi rossz idő ellenére meghaladják már az eddigi bevételek a tavaly ilyenkorit.

A tóparti fürdőhelyekre átlagosan 500 forintért lehet bebocsájtást nyerni, gyerekeknek, nyugdíjasoknak 350 forint körül, de a délután négy óra után fürdőzőknek is nagyjából ennyit kell leszurkolni a belépőért. Persze helyieknek, nyaralótulajdonosoknak, heti vagy havi bérlettel rendelkezőknek kevdezmény jár. Ez azonban még csak az első "lépés" a pénztárcánkban, ennyiből a legritkább esetben lehet megúszni a fürdőzést. Lángos, fagyi, üdítő, sör, de a gyereknek akkor is nehéz nemet mondani, ha csúszdázni szeretne.

A  strandi büfékben az elmúlt években konzerválódtak az árak. Az alaplángost ma is általában 300 forintért kínálják, mint öt éve. A hamburgerért 430-, a hotdogért 380 forintot kérnek. A pizza ára 800 forinttól indul. A főtt kukorica 300 forint, de érdemes megnézni, hogy fagyasztottat főztek-e vagy frisset. Ez utóbbi is ennyit kóstál, de ízben verhetetlen.

A legolcsóbb csapolt sör pohárja 240 forintba kerül, a dobozos sör 400 forint. A bor decije egy százas, az üveges üdítő 350 forint. A legolcsóbb rövidital négy centjéért 300 forintot kérnek, egy márkásabb ital esetében akár egy ezresig is felkúszik az ár.

Az étel-, italárak a helyszínektől függően változhatnak ugyan, de  nagy szórás nincs az egyes balatoni strandok között.

"Rühellem, de viszünk magunkkal üdítőt, sört" - kezdte Farkas Tamás. A veszprémi férfi feleségével és két gyerekével a kánikulában több alkalommal is felkeresi valamelyik közeli balatoni strandot, pláne, hogy a családi kassza apadása miatt az idén elmarad a tengerparti nyaralás.

Mint elmesélte: a belépők majdnem kétezer forintba kerülnek, s még ha szendvicset esetleg visznek is magukkal, azért egy jó hideg sörnek, frissen sült lángosnak, fagyinak nem lehet ellenállni. Ötezer forintnál kevesebből nem ússza meg a család a strandolást. Azt jelenlegi helyzetükben tényleg nem engedhetnék meg maguknak, hogy mindent a helyszínen vásároljanak meg. 

- Az viszont örvendetes, hogy az utóbbi években nem kell fizetni a parkolásért a tóparti települések nagy részén, ezzel sokat lehet spórolni. Persze az tény, hogy főleg a hétvégi dömpingben gyakorlatilag lehetetlen vállalkozásnak tűnik parkolóhelyet találni - mondta.

Szabó Petra is gyakori vendég a strandon. Az egyetemista hölgy felkészülten érkezik a strandra: egy üveg ásványvizet, friss gyümölcsöt, müzliszeletet mindig bedob a táskájába, ám ez nem azt jelenti, hogy nem kerül pénzébe a strandolás.

- Többnyire délután, ebéd után ugrok le a strandra, ezért nagy evészetre már nem vágyom. A lángost, fagyit persze nem hagyom ki, és néha muszáj enni halat is, ez hozzátartozik a strandoláshoz. Meglepődtem a múltkor: egy közepes hekk kenyérrel, uborkával, ásványvízzel 2400 forintba került - mesélte a hölgy. - Azért ezt csak ritkán engedhetem meg magamnak - tette hozzá. 

Nem is lehet ezen csodálkozni, az árérzékenység az élet minden területén megfigyelhető. A strandi büfések nem egyszer tapasztalják, hogy az egy hétre érkező nyaralók jegyzetfüzettel a kezükben végigjárják a strandot, s megnézik, hol, mi a legolcsóbb.

Kedveltek az olcsóbb ételek, a menük. De az sem ritka látvány, hogy szinte a komplett vasárnapi ebédet magukkal hozzák a fürdőzők: rántott hús, petrezselymes krumpli, sőt még uborka saláta is elővarázsolódik a hűtőtáskák mélyéről. Az pedig már egy másik történet, amikor a büfében megvett lángosra már a szatyorból kerül rá a tejföl és a reszelt sajt...

S akkor arról még nem is beszéltünk, hogy aki gyerekekkel megy strandolni, még nehezebb helyzetben van, hisz ők a fagyin, jégkásán, lángoson kívül még vízibiciklizni, csúszdázni szeretnének. Előbbire napi bérletet 1500 forint körüli összegért lehet venni (egy csúszás 280 forint), a vízibicaj egy órára 2800 forint körül bérelhető.   

Alacsonyabb a forgalom

Zánka - A strandon ma érezhetően kevesebben vannak, mint tavaly ilyenkor. A júniusi forgalom ugyancsak gyenge volt, ami az időjárásnak is köszönhető. Ha süt a nap, a hétvégéken szerencsére azért van némi pörgés, nyilatkozta Borné Erika, aki a zánkai strandon üzemeltet egy büfét.

Hozzátette, továbbra is a július 15. és augusztus 20. közötti időszak számít fő szezonnak, se több, se kevesebb. A napokban különféle rendezvények kezdődnek a településen, ami jótékony hatással van a forgalomra.

Erika elmondta, a büféből nem látja, mennyien érkeznek hűtőtáskával, de van olyan, aki megengedheti magának a strandi vásárlást. Tapasztalata szerint keveset költenek az emberek. Nála is jobbára az olcsóbb ételek - hamburger, hot dog - fogynak, illetve a sör, a bor és az üdítő. Kedvességgel, szívélyességel, jó ételekkel lehet törzsvásárlókra szert tenni.

Mindig megállapítja: imádja azt a tetőtéri lakást. Ilyenkor, a kánikulában persze szenvedés, de legalább abszolút tökéletes indok arra, miért kell minden szabad délutánját a strandon tölteni.

A strandszatyor készenlétben lóg a fogason, benne naptejek, ajakír, meg az éppen aktuális sajtótermékek garmadája. Csak semmi nehéz, gyomrot megülő olvasmány, kizárólag csevegés, könnyű líra, az élet "light" verziója. 

A többi kellék májustól októberig a kocsija alapfelszereltségéhez tartozik - sosem lehet tudni, mikor kerül az ember váratlanul vízközelbe, s ezt mégsem lehet felkészületlenül fogadni.

A parton aztán átértékelődik a világ, naptejjel keveredő lángosillat, a víz zaja, meg a hűsítő habok. 

A szabadság maga. Akár minden nap. És még csak messzire sem kell menni. Micsoda mázlista.

Kiss Nikolett
[email protected]
 

 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!