Átérezni a hazát - ünnepség Balatonalmádiban

Balatonalmádi - Szent István király államalapítása olyan ünnep, ami határtalan és mindig aktuális - hangsúlyozta a nemzeti ünnepünk alkalmából rendezett városi megemlékezésen a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság igazgatója.

Halmos György


Limbacher Gábor hozzátette: Szent István a Kárpát-medencét ajánlotta fel a Boldogasszonynak, egy oszthatatlan egészet. - Ha egészségesek akarunk lenni, akkor magától értetődő, hogy hazánk nem a trianoni Magyarország, hanem a Szent Istváni Magyarország. El kell ismernünk, hogy ahol az országunk van, az a nagyhatalmak által, és talán saját tehetségtelenségünk miatt lekorlátozott 93 ezer négyzetkilométer. Nemzetünk, modern, etnikus értelemben szemlélve jóval nagyobb, mint a trianoni Magyarország, a legidőtálóbb nézet szerint ebbe beletartozik minden nemzetiség.
- Valószínűleg ez a szemlélet adja meg nekünk azt az új esélyt, hogy hazánkat valóban át tudjuk érezni, mert botrány és halálos betegség külföldnek tekinteni Kassát, Zentát, Kolozsvárt. Úgy van esélyünk az életre, ha otthon érezzük magunkat a Felvidéken, Erdélyben, Kárpátalján, mert máshogy nem lehetünk egészségesek, erről szól a magyar történelem.
Az ünnepség szónoka beszélt arról is, hogy az utóbbi időkbe munkanapra és pihenőnapra, nem pedig hétköznapokra és ünnepnapokra tagolódik az idő. Az ünnep adta meg az embernek azt a töltetet, amiből erőt merítettünk, hogy sikeres legyen a hétköznapokban. - Örömmel látom, hogy itt Balatonalmádiban ünnepelni tudó és ünneplő polgárokkal találkozom, és talán van ebben szerepe annak is, hogy hol vagyunk, mi vesz bennünket körül, mit látunk – utalt a plébániára, ahol a Szent Jobb ereklyéje található. Az igazgató részletesen beszélt a „magyarság legnagyobb ünnepnapjának történetéről”, ismertette augusztus 20-a történetét. A városi ünnepség előtt ünnepi szentmisét tartottak a Szent Imre templomban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!