Drága ingyenesség

Megyei körkép - Szerdán ismét becsengetnek a diákoknak. Az új tanév nemcsak a gyerekeknek jelenthet nagy kihívást, hanem a családi költségvetéseknek.Pontos számot nehéz lenne mondani arról, hogy mennyibe kerül egy-egy gyerek iskolába indítása.

Győrffy Árpád

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága szerint a tankönyvcsomagok az első évfolyamon hatezer, a másodikon és harmadikon nyolc-nyolcezer, a negyediken, ötödiken, hatodikon tíz-tízezer, a hetediken és a nyolcadikon 13 ezer forintba kerülnek. A napi tapasztalatok szerint ezek a számok inkább csak afféle minimumot jeleznek, a valóságban ezeknél jóval magasabb összegek is előfordulhatnak az eltérő oktatási programok, igények miatt, és a könyvek ára csak a kisebbik fele a költségeknek.

Becslések szerint az iskolakezdés minimális végösszege egy-egy diáknál valahol 30 ezer forint körül alakul, de ha valakinek mindent most kell beszerezni, könnyen eléri a hatvanezret is, ahogy egyik olvasónk, Papp Károly Istvánné számolt. Náluk a családból három gyereket kell iskolába indítani.

- Táskákból lehet például olcsóbbat is kapni, de ha valaki a néhány ezer forintosat választja, végül nagyon sokba kerülhet neki, mert egy-két hónap után szétmegy a varrásuk, és nincs más megoldás, újat kell venni helyettük.

Az iskolakezdés különösen nagy megterhelést jelent azoknál a családoknál, ahol nemcsak a közvetlen iskolai felszerelést kell ilyenkor megvenni, hanem az iskolába járáshoz szükséges, a tanévnyitó ünnepélyre alkalmas cipőt, ruhát is, amire közben nem volt lehetőség.

Ilyenkor az ember próbál segítséget keresni. Az első lehetséges támogató az önkormányzat lehet.  A gyermekvédelmi törvény szerint az önkormányzati segítség két fő keretből jöhet. Az egyik a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, a másik a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, magyarázta Szirbek Tiborné, a zirci polgármesteri hivatal gyámügyi és egészségügyi referense és dr. Árpásy Tamás jegyző.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt különböző természeti juttatások alkothatják. Ezek közé tartozik a tankönyvek ingyenes biztosítása, de lehet az étkeztetés részbeni vagy teljes ingyenessége is.

A jogosultságot a családban egy főre eső  jövedelem és bizonyos vagyontárgyak megléte, meg nem léte alapján állapítják meg. Kizáró lehet például az olyan ingatlan, amiben nem életvitelszerűen élnek, vagy a saját tulajdonú személygépkocsi.

Az önkormányzatok többsége biztosít rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, aminek helyi feltételeit rendeletben rögzítik. Zircen alapesetben négy alkalommal adható minimum ötezer forintos összegben. Júliusban, augusztusban ezt gyerekenként háromezer forinttal megtoldják az iskolakezdés miatt, beteg gyereknél is plusz háromezer forinttal nőhet az összeg.

A megítélésnél elsősorban ennél is a családban egy főre eső jövedelmet és a vagyont nézik. Itt azonban lehetőség van arra, hogy rendkívüli helyzetekben rugalmasabban bírálják el a kérvényeket. Például a jövedelemhatár minimális átlépése, illetve egy beteg gyerek szállításához használt autó nem akadály.

Korábban a tanévkezdésnél fontos segítséget jelentett a szülők munkahelye által adott tanévkezdési támogatás. A húszezer forint körüli összeget csak az iskolával kapcsolatos vásárlásokra lehetett elkölteni.

A juttatás teljes adómentességének megszűnése miatt ma csak elvétve akad olyan munkahely, amelyik tanév elején segíti  a dolgozóit, pedig nagy szükség lenne rá, állítja dr. Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete  (MSZEDDSZ)  elnöke. A szakszervezet  képtelen a segélyezésre, mert nincs olyan tőkéje, amiből erre telne. Ez szerinte egyébként sem szakszervezeti feladat. Abból kellene kiindulni, hogy a közoktatás ingyenes. A társadalomnak tudomásul kellene venni, hogy ez egy jövőbe való beruházás, és közösből biztosítani kellene hozzá a feltételeket mindenkinek.

Mürkl Mónika, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége Veszprém megyei képviselet-vezetője másképp érvel. 

- A szövetségünkhöz tartozó 38 szakszervezet - vasasok, postások, kereskedők és más ágazati szervezetek - mindegyike ad beiskolázási segélyt. A szervezet méretétől, a tagdíjat meghatározó fizetés nagyságától függően 2-4 ezer forintot biztosítunk gyerekenként. Mi is szeretnénk, ha ingyenes lenne az oktatás, de amíg ez nem így történik, addig szükség van a segélyekre.

Afrika helyett Veszprém

A veszprémi Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központ száz gyereknek és szüleiknek könnyítette meg az iskolakezdés terheit egy erre a célra összeállított csomaggal.

A mintegy 2500 forint értékű ajándékot a szolgálat költségvetési keretéből megvásárolt írószerekből, füzetekből és más iskolai eszközökből állították össze úgy, hogy azokat különböző életkorú iskolások is használni tudják - mondta Horváthné Kecskés Diana, családsegítő szolgálat vezetője.

Az ajándékkal együtt adták át az önkormányzat egészségügyi bizottsága elnökének adományát.

Dr. Strenner Zoltán elmondta, hogy eredetileg a Bamako-ralin szerették volna Afrikába eljuttatni a fogápolási anyagokból, vitamintablettákból álló csomagokat. Mivel a ralit útközben lefújták, arra gondolt, hogy a veszprémi rászoruló gyerekeknek adja az ajándékokat.

 

Szeptembertől mintegy 1,3 millió gyerek koptatja majd az iskolapadokat. Az előző évben több mint harmaduk jutott ingyenesen a tankönyvekhez, ami körülbelül ötmilliárd forintos kiadást jelentett az országnak. Magam azokkal értenék egyet, akik nem méricskélnének az egy főre eső jövedelmek alapján, inkább kiterjesztenék mindenkire az ingyenes juttatást. Van számos olyan közös kiadás, amelyik sokkal kevésbé indokolt, így lenne honnan elvenni.

Szerencsétlen lépés volt a korábban adómentes tanévkezdési munkahelyi támogatás  megadóztatása is, még ha a szintje el is marad az általános mértéktől. Az adómentesség visszaállításával bővíteni lehetne a céges adakozást. Idő lett volna rá. Például a szabad pálinkafőzés kidolgozása helyett ezzel is tölthette volna az idejét az új parlament.

Győrffy Árpád
[email protected]
 


 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!