Idén is táborozhattak

Nyirád - Az önkormányzat a cigány kisebbségi önkormányzattal karöltve immár tizenharmadszor rendezte meg a hátrányos helyzetű gyerekek bejárós táborát.

Tóth B. Zsuzsa

Az idén csaknem ötven általános iskolás korú gyereket fogadtak, közülük több mint a fele ingyen táborozott a kisebbségi önkormányzat támogatásának köszönhetően.

A helyi önkormányzat mellé állt a megyei önkormányzat is pályázati támogatással, sok helyi és vidéki vállalkozó, valamint magánember szintén segített, hogy a gyerekek számára emlékezetes legyen az együtt töltött pár nap. A tábor hétfőn kezdődött, azóta rengeteg közös élményük volt a gyerekeknek.  

Részt vettek a kézműves foglalkozásokon, a zalahalápi és ajkai lánglovagoknak köszönhetően tűzoltósági bemutatón. Információkat kaptak a drogról, dohányzásról, alkoholról, bűnmegelőzésről. Kipróbálhatták, milyen érzés bilincsbe verve lenni, és szellemi vetélkedőn mozgatták meg az emlékezetüket.

Az egészséges életmóddal egy napon át ismerkedtek, voltak gyümölcstúrán, de fürödtek a Balatonban is. A legmelegebb napokon strandoltak Zánkán és a zalaszentgróti fürdőben, ahol a szikvízüzemet nézték meg. Jól érezték magukat a salföldi majorban és a Káli-medencében. Köveskálon a mosóházban történelmünkkel ismerkedtek, megnézték a templomot és a tűzoltószertárt.

A pénteki búcsúnapon pedig az egyik kedvenc program, a nonstop vetélkedő várt rájuk. A csapatok tagjainak elő kellett keríteniük a falu legkisebb gyerekeit, így pár hetes babák is ellátogattak a táborba.

Rendületlenül gyűjtötték úton-útfélen a bélyegzőlenyomatokat, lisztet fújtak, hogy kiválogassák a cukorszemek közül és Hamupipőkét játszottak a földre szólt magok fölé guggolva.

Archív gyermekkori fényképekről próbálták kitalálni, hogy a tábort vezető pedagógusok, önkormányzati dolgozók közül kiket ábrázolnak, és rántottát süttettek a falubeli asszonyokkal a tenyerükben féltve vitt tojásokból. Nagy derültség közepette "mumifikálták" társaikat, aztán a tábortűz mellett idézték fel a hetet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!