Szilvagombóc az ország tortája - Jópofa a külleme és igen finom

Címkék#torta

Nemes alapanyagok, sok idő, nem kevés jártasság a cukrászművészetben: minderre szükség van az idei ország tortája elkészítéséhez. Az eredmény azonban különleges és ízletes. A szilvagombóc tortát augusztus 20-ától árulják a cukrászdák.

Németh F. Bernadett

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete negyedik alkalommal hirdette meg az ország tortája versenyt. A pályaműnek kapcsolódnia kell a nemzeti ünnephez, magyaros ízvilágot kell tükrözniük. Az első három évben a Zila kávéház nyerte a versenyt, először madártej, aztán szatmári szilva, tavaly pedig a pándi meggy-tortával. Idén a nyertes tortát Sulyán Katalin veresegyházi cukrász készítette el. A szilvagombóc torta alapanyaga a csokoládé, marcipán és a szilva. A Napló a veszprémi Kokó cukrászdában követte nyomon, hogyan születik az ország tortája.

Pintér Zsolt cukrászmester és csapata minden évben megalkotta az ország tortáját. Tapasztalata szerint a szatmári szilvás fogyott leginkább.

- Ezt még ma is sokan keresik, nagy sikert aratott a vendégek körében. A recept alapján fagylaltot is készítettünk, amivel az Év fagylaltja második helyezést értünk el. Ezért is tartom jó ötletnek az idei szilvás receptet. Lehet, hogy van olyan vélemény, vajon miért megint szilvát használunk, de a szilva jellegzetes magyar gyümölcs, jól lehet dolgozni vele, zamatos, miért ne kerülhetne kétévente a tortába? Ráadásul ennek a tortának az összetétele, végső formája, ízvilága teljesen más lett, mint amilyen a szatmári szilváé volt.

A mester szerint a szilvagombóc torta is népszerű lesz, jópofa a külleme és nemes alapanyagai miatt igen finom. A vendégek már napok óta keresikaz ország tortáját, de természetesen árusítani csak augusztus 20-ától lehet.

Bár sokan bonyolultnak tartják az idei ország tortáját, Pintér Zsolt szerint a pándi meggy időigényesebb volt. Nem mintha a szilvagombóccal nem kellene két napot dolgozni, de a verseny lényege éppen ez: legyen különleges, igazi szakmai kihívás. Az ország tortája éppen ezért nem olcsó. Ennek ellenére sokan kíváncsiak rá.

És akkor a recept. A tortát négy lépésben készítik el. Elsőként egy fahéjas szilvapudingot, aztán a gombócokat. Ennek alapja egy úgynevezett nullás marcipánlap, ami nem annyira édes, inkább erős mandulaíze van. A lapot és egy világos piskótát egymásra nyújtanak, rumos cukorsziruppal meghúzzák, meghintik fahéjjal. A csíkot megtöltik aszaltszilvával, majd az egészet feltekerik rolád formára és kifagyasztják. A díszítéshez is roládot használnak, de csak marcipáncsíkkal.

A dermesztés után csokoládéval kenik be a marcipánt.

Harmadik lépésként kétféle piskótát sütnek: egy zacher felvertet és egy csokoládésat. A Zacher az alsó réteg. A negyedik lépés az összeállítás és díszítés.

Pintér Zsolt azt mondja, ennek a tortának a titka a jó, nemes alapanyagok, a türelem, hiszen időigényes és a szakmai tapasztalat. Bár professzionális anyagokat kell használni, a háziasszonyok is elkészíthetik.

 

Tortakészítés lépésről-lépésre képekben

A szilvagombóc torta árusításában résztvevő cukrászdák listája

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!