Szirénaszó hasított az éjszakába (frissítve)

Alsóörs - A gyásztól megtörten emlékeztek a zalai Alibánfáról, Németh Ádám lakóhelyéről érkezett csoport tagjai csütörtökön este az alsóörsi tragédia helyszínén.

Halmos György

Az emlékezőket szállító autóbusz fél kilenckor érkezett meg a tragédia helyszínére. A gyászolók között volt az alig 500 lélekszámú település testületének tagjai, civil szerveztek vezetői, valamint több fiatal, Ádám barátai és kedvese is, szinte minden család képviseltette magát.

Szívszorító volt, amikor a barátok kiszálltak a buszból, amikor meglátták a tragédia helyszínét, az égő gyertyákat, mécseseket, virágokat és koszorúkat a gyászolók közül többen hangos zokogásban törtek ki.

A megemlékezésen részt vett az a fiatalember is, aki a bűncselekmény elkövetésekor az igazoltatott gépkocsiban ült, és Ádám a karjaiban vesztette életét. A fiatal végig hangosan zokogott, barátainak kellett őt támogatni és elvezetni a buszhoz, ahol többen nyugtatgatták a rendkívül felzaklatott állapotban lévő fiút.

A megemlékezés talán legfájdalmasabb pillanata az volt, amikor a lelőtt főtörzsőrmester testvére átölelte a fiatalt és részvétét fejezete ki. Gyászolta Ádámot kedvese is, aki percekig térdelt és ölelte, szorongatta a fiú képét a mécsesek között, majd lerótta kegyeletét Gamauf János előtt is.

Németh László, a zalai település polgármestere is fogadta az elhunyt testvérének részvétnyilvánítását, és viszonozta. A zalai kistelepülés polgármestere rendkívül megtörten, szomorúan beszélt a fiatalon elhunyt Ádámról, aki az alibánfai közösség motorja volt.

Elmondta, hogy a testület hamarosan tárgyal arról a kérésről, hogy a főiskolást tekintsék az önkormányzat halottjának. 

- Mindig a jók mennek el, és Ádám nagyon jó volt - mondta el a polgármester. Azon reményének adott hangot, hogy a szörnyű tragédia után lassan megnyugszanak majd a lelkek. Erőt nem kímélve küzdött azért, hogy informatikus legyen - emlékezett vissza. - Jó gyerek volt, nemcsak a szüleinek, de a közösségnek is rendkívül hiányzik, példaképe lehet a fiataloknak.

A megtört gyászolók távozása után nem sokkal érkeztek meg Gamauf János bajtársai kollégái, barátai, de lerótták kegyeletüket a polgárőrök, több tűzoltó és társszervek munkatásai is részvétüket nyilvánították ki. A gyilkosság színhelyén több százan tisztelegtek, majd álltak néma csendben emlékezve a fiatalon elhunyt főtörzsőrmesterre.

Éjjel fél tizenegykor megszólaltak a járőrautók, tűzoltók szirénái, két-három tucatnyi autó fényjelzést és szirénát használva tette meg az Alsóörs és Balatonalmádi közötti több kilométeres utat emlékezve a kiváló rendőrre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!