Tízmillió nyomában - Szabálytalanságok az Országos Cigány Önkormányzatnál

Veszprém - Rendezetlennek minősítette az Állami Számvevőszék vizsgálati jelentése (ÁSZ) az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) pénzügyi, vagyoni helyzetét, a belső ellenőrzés szabályozatlanságát és elmulasztását állapította meg.

Győrffy Árpád

A számvevők közelmúltban lezárult ellenőrzését a kormány felkérésére végezték. A lebonyolítás külön érdekessége volt, hogy a vám- és pénzügyőrség egy januárban indult nyomozása miatt a pénzügyi iratanyagot részben a nyomozóhivatalnál tudták ellenőrizni.

Az OCÖ a két érintett év mindegyikében 314 millió forint állami támogatásból gazdálkodott, amit további pályázati, illetve más módon engedélyezett állami források egészítettek ki. Az ÁSZ vizsgálata szerint az érintett időszakban a szervezet gazdálkodása hiányos szabályozásokon alapult, és a működés sem felelt meg az előírásoknak. Mindebben szerepet játszott, hogy sem a hivatalvezető, sem a gazdasági vezető nem rendelkezett megfelelő képesítéssel. A szabálytalanságok között több más mellett nem megfelelően folyósított ösztöndíjak, költségtérítések, fedezet nélkül teljesített kiadások, a cégautóadó fizetésével, illetve nem fizetésével kapcsolatos ügyek szerepelnek.

Az Állami Számvevőszék 10,5 millió forint értékű szabálytalan kifizetést állapított meg, amiből 5,6 millió volt a céltól eltérő felhasználás, 2,3 millió forint az elnöki utasításra történt fedezet nélküli kifizetés, 1,5 millió a számla nélküli előlegfizetés, további 1,1 millió forint a szabálytalanul elszámolt gépkocsi-költségtérítés.

Az ÁSZ a törvényi mulasztások, a szabályozatlanság és a szabálytalan gazdálkodás miatt megállapította az OCÖ elnökének, Kolompár Orbánnak és a hivatalvezetőnek a felelősségét, és büntetőeljárás megindítását kezdeményezte.

A jelentésben foglaltakról megkérdeztük az OCÖ általános alelnökét, a pápai Kozák Jánost. A Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke éppen egy évvel ezelőtt szólította fel Kolompár Orbánt a távozásra. Kozák János leszögezte, hogy a tavalyi, Kolompár elleni fellépése nem ilyen ügyek, inkább az OCÖ elnökének nem megfelelő politikai tevékenysége és más tisztázatlan gazdasági ügyei miatt volt. Az OCÖ gazdálkodásában, ha voltak szabálytalanságok, azok szerinte nem váltak láthatóvá a testület előtt.

- Mindig megfelelő anyagokat kaptunk, amik alapján szabályosnak tűntek a döntések. Az elnök és a hivatalvezető által előterjesztett kiadási javaslatokat megfelelően alátámasztották azzal, hogy megvan a fedezetük. Ha jól tudom, még mindig van egy százmillió forintos tartalékalapja is az önkormányzatnak. Kolompár Orbán vitatja az ÁSZ megállapításait, és én is látok ellentmondásokat az ÁSZ mostani és az előző jelentése között. Ebben az ügyben majd akkor lehet igazán véleményt mondani, ha tisztáztuk a részleteket - hangsúlyozta Kozák János.

 

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke a jelentés nyilvánosságra kerülése után tételesen próbálta cáfolni a számvevők megállapításait. Szerinte az ÁSZ által jogosulatlannak minősített, összesen 10,5 millió forintos kifizetés jogszerű volt. A pénz negyedéből például a romagyilkosságok áldozatainak temetési költségét fedezték. Ha ezekért felelősnek találják, emelt fővel vonul akár húsz évre is börtönbe - mondta az elnök, aki úgy vélte, hogy az ÁSZ "politikai megrendelésre" kezdeményezhetett feljelentést ellene.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!