Hende Csaba: A katonák hősiesen helytálltak az iszapkatasztrófában

Devecser, Kolontár - Lakáskulcsokat adott át csütörtökön Hende Csaba honvédelmi miniszter Devecserben, majd Kolontáron nézte meg a honvédség hídépítési munkálatait.

Németh F. Bernadett

Devecserben hat honvédségi tulajdonban lévő lakást adtak át az önkormányzatnak, hogy azok, akik fedél nélkül maradtak, beköltözhessenek: öt lakásnak már van is lakója. A honvédelmi miniszer kamerák keresztüzében nyújtotta át a Tölgyesi-családnak a lakás kulcsait. A miniszter lapunknak elmondta: az évek óta üresen álló lakásokat a honvédség felújította, s azok kényelme ugyan nem a Hilton szálloda, de jól lakhatóak. Mostantól  mint önkormányzati bérlakások működnek.

A honvédség ezeken kívül még hetven lakást ajánlott fel az iszapkatasztrófa áldozatainak, ezek jegyzékét átadták az érintett polgármestereknek. A honvédség a  szolgálati lakásokkal szemben lévő területet is az önkormányzatnak engedte át, ahol Devecser ipari parkot tervez létrehozni, a miniszter szerint ezzel segítik az ott élők munkához jutását.

A miniszteri szemle Devecser után Kolontárra indult, ahol Nyers József ezredes, a szentesi, MH37, II. Rákóczi Ferenc  műszaki ezred parancsnoka jelentette neki, hogy előkészültek a falut kettészelő Torna-patak új hídjának építéséhez, csütörtökön próbacölöpöztek. A honvédség ezen a területen épített már egy ideiglenes hidat, hogy a régi, az iszap által elvitt hidat helyettesítsék. Ezt elbontották, a helyére húzzák fel az újat, amit november elsején adnak át, mondta a parancsnok. Húsz tonna teherbírású lesz és élettartama minimum 15 év. A híd 15 méter hosszú, 8,5 méter széles, 3,8 méter páylaszélességű és kétszer egy méter széles gyalogpályájú. A hídon 33 fő dolgozik számos munkaeszközzel, jelentette a parancsnok, majd bemutatta a mostani ideiglenes hidat, amit addig használnak, míg az új, végleges híd elkészül.

Hende Csaba elégedett volt a látottakkal. Kijelentette: a honvédség hősiesen helytállt az iszapkatasztrófában. Október 20-ig a munkálatokban összesen több mint kétezer honvéd vet részt, jelenleg közel kétszázan dolgoznak, mintegy 40 technikai eszközzel a helyszínen. A katasztrófa kezelése során a honvédség helikopterei 23 sérültet szállítottak a budaörsi kórházba. A honvédség kivette a részét a kolontáriak kitelepítéséből adódó feladtokból, bonyolította annak logisztikáját. Közben folyamatosan részt vállal a romeltakarításban, az iszap összegyűjtésében. Mindezek miatt a miniszer új kitüntetést talált ki, amit csak erre az alkalomra terveznek és adnak át az arra érdemes honvédeknek. A kitüntetés elnevezése, tervezése folyamatban van, mondta Hende Csaba.

Nagy Anna kormányszóvívő kérdésünkre elmondta: a kormány által életrehívott nemzeti segélyszámlán összegyűlt pénzt elsősorban a lakhatásra fordítják. Ez azért fontos, mert Devecserben elterjedt a hír, hogy a segélyszámlákra érkező összeget a kármentesítésre fordítják. A kormányszóvívő ezt cáfolta. Mint mondta, a kormány feladata a fedél nélkül maradtak ingatlanhoz juttatása, az ingóságokat - ahogyan az árvíznél is - a különböző humanitárius segélyszervezetek intézik. Ez a pénz az embereké, erősítette meg Nagy Anna, hozzátéve, a kormány dönt majd arról, hogy mik az alapelvei a pénz felhasználásának.

Dossziénk az iszapkatasztrófáról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!