Kétmilliárdos segélycsomag

Veszprém - Pintér Sándor belügyminiszter a napokban döntött a rossz anyagi helyzetű települések támogatásáról.

Győrffy Árpád

Az idén már másodszor elbírált kérvények alapján a működésképtelennek minősülő önkormányzatok egyéb támogatására szolgáló keretből 489 önkormányzatnak összesen kétmilliárd forint segélyt fizetnek ki. A támogatás azoknak a települési önkormányzatoknak adható, amelyek működőképessége az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatoknak szóló támogatás igénybevétele mellett sem biztosítható.

Megyénkből 25 önkormányzat kérvényét fogadták el, melyek összesen 111 millió forint támogatáshoz jutottak. Legtöbbet, 30 millió forintot a megyei önkormányzat kapott, 10-10 millió jutott Sümegnek és Zircnek, 7,5-7,5 millió Papkeszinek, Devecsernek és Csabrendeknek, ötmillió Nemesgulácsnak, három-hárommillió Monostorapátinak, Olaszfalunak és Taliándörögdnek. Megyer, Mencshely, Egeralja, Sümegprága, Balatonhenye, Kapolcs, Kispirit, Lókút, Monoszló, Nagyesztergár, Nagypirit, Tagyon, Vigántpetend, Csögle és Lesenceistvánd 1,22 millió forint közötti összeget kap.

A támogatás mértéke különböző mértékben marad el a kért összegtől. A Csöglei önkormányzat például kicsivel több mint ötmilliót kért, kettőt kapott, az egeraljai pedig ötvenezer forint híján megkapta az igényelt 1,45 milliót.

A létszámleépítésekhez kapcsolódó többletkiadások támogatásáról is döntöttek. A 60 önkormányzatnak kiosztott 396 millió forintból a Veszprém megyei önkormányzat 9,5 millió, az ajkai 4,8 millió, a lesencetomaji és a borzavári 2,22,2 millió forint támogatást kaphat a bírálóbizottság javaslata szerint.

Az uniós támogatású fejlesztések önerejének biztosításához 21 projekthez 339 milliót osztottak ki. Nem szerepelt a támogatottak között Veszprém megyei fejlesztés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!