Milliárdos városrehabilitáció

Balatonfüred – Régi vágya volt a füredieknek, a városközpont fejlesztése. Most ez megvalósul. - Nem csupán az épített környezetet újítjuk meg, hanem új közösségi teret hozunk létre, munkahelyeket teremtünk és segítjük a helyi kisvállalkozókat is – fogalmazott a város polgármestere.

Martinovics Tibor

Dr. Bóka István hangsúlyozta: a mintegy 630 millió forintos támogatást adó uniós programhoz Balatonfüred a szükséges önerőn kívül jelentős összeggel járul hozzá, ami nagy terhet jelent a város költségvetésének, de ezzel illetve a mintegy hétszáz millió forint magántőke bevonásával válik komplexé a beruházás. – Csak így van értelme a programnak, az épületek külső felújítása mellett ezzel tudjuk valós tartalommal megtölteni a városfejlesztést. Nagyon fontos, hogy a vásárcsarnok felújításával igyekszünk segíteni a helyi vállalkozóknak abban, hogy megtarthassák versenyképességüket az ide települt multinacionális cégekkel szemben. Az új, alternatív energiákat is felhasználó piacon negyven helyi kisvállalkozó kap majd helyet – mondta Bóka István a városházán rendezett sajtótájékoztatón.

A Füredet a fürediekért elnevezésű városfejlesztési program keretében megújul öt épület, az országos műemléki védettségű, zeneiskolaként működő Pálóczi kastély, a katolikus egyház tulajdonában lévő Piros iskola, amely közösségi házként funkcionál majd, a Vásárcsarnok valamint a polgármesteri hivatal mindkét épülete.

 

Megújul a Kovászna park illetve a városháza melletti közúti csomópont, ahol körforgalmat építenek ki, a kettőt pedig egy új sétány köti majd össze. Az uniós programhoz az egyházközösség mintegy húsz millió forinttal, az önkormányzat, több mint kétszáz millió forinttal járult hozzá.
A város további közel háromszáznyolcvan millió forintból finanszírozza a Pálóczi kastély teljes belső felújítását, a városházával szembeni területre pedig mélygarázst építtet.

Ezen a területen áll majd az a magánberuházásból létesülő több szintes épület, amelyben az okmányiroda mellett üzletek, irodák illetve magánlakások kapnak helyet. Így a felső városrész megújítása közel két milliárdba kerül majd. A munkálatok már elkezdődtek, a tervek szerint egy év múlva elkészül a teljes beruházás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!