Milliókat nyert a múzeum

Veszprém - Több mint tizennégymillió forintot nyert pályázati forrásból a Laczkó Dezső múzeum. Az öt évig tartó projektben két nemzetiségi iskola a partnerük.

Németh F. Bernadett

Méghozzá a városlődi és a kislődi német nemzetiségi iskola. Az iskolások hatszor 45 perces múzeumi órán vesznek részt, az őskor, a tudás útja, a balatoni képek és a balatoni táj témakörben. A diákok nemcsak elméleti tudást sajátítanak el, de a gyakorlatban ismerkedhetnek meg a régészek munkájával, sőt maguk is végezhetnek régészeti és más muzeológiai kutatást szűkebb szülőhazájukban.

Megismerkednek nemzetiségi gyökereikkel, az ünnepekhez, évfordulókhoz kapcsolódó szokásokkal, tradíciókkal. A múzeum izgalmas expedíciót talált ki számukra, a megyei könyvtárban végzett kutatásaik alapján régi házakat kell majd megtalálniuk, de sok más érdekes program is várja őket, melyek segítségével közelebb kerülnek a múzeumhoz.
 
A projekt másik része egy szabadegyetem, ami Laczkó Dezső születésének 150. évfordulójához kapcsolódik: számos előadás hangzik el életének különböző szakaszairól és sokrétű munkájáról. Szintén a projekt része a családi foglalkozások, melyek naptári ünnepekhez fűződnek. Az elsőt november 6-án rendezik meg az ősz je- gyében, amikor is az egészséges életmóddal kapcsolatos programok várják a családokat. Tavasszal rendezik meg Balácán a Flóra-ünnepet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!