Szakértők: a vörösiszap nem szennyezi a mélyebb talajréteget

Napló - Több szakértő is megerősítette: a vörösiszap szennyeződés sehol sem jutott 10 cm-nél mélyebbre a talajba, és csak helyenként keveredett a felszíni talajréteggel.

MTI

A mélyebb talajrétegek és az első vízadó talajréteg közvetlenül nem veszélyeztetett - állapította meg a Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsa. A testület vasárnapi közleménye hangsúlyozza, hogy ezt a tényt megerősítették az Európai Unió (EU) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői is, akik az érintett térségben folytattak vizsgálatokat.
A tudományos tanács döntött arról, hogy a továbbiakban a tanács határozza meg, milyen védőeszközöket használjanak a területen beavatkozóként tevékenykedők, illetve azoknak az anyagoknak és eszközöknek a körét is, amelyek a mentesítés során a leghatékonyabban alkalmazhatóak.
A kárfelszámolás érdekében szükséges rövidtávú intézkedések mellett a grémium stratégiai javaslatot is kidolgoz a kormányzat számára az ajkai timföldgyár zagytározói okozta kockázatok megszüntetésére. 
Döntés született arról is, hogy a talaj-, a levegő- és a vízminőség ellenőrzéséről szóló adatokat egycsatornás rendszerben, összehangoltan kommunikálják. Ezek értékelésében és elemzésében a tanács részt vesz, és javaslatot tesz a szükséges lakosságvédelmi intézkedések elrendelésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!