Szusi, kimonó és anime: egy darabka Japán Veszprémben

Veszprém - Vasárnap estig még bepótolhatja hiányosságait az, akit legalább egy szusi, valamelyik küzdősport, a bonszai kultúra vagy az origami erejéig, de érdekel a japán kultúra. A Pannon Egyetem aulájában ugyanis ekkor fejeződnek be a veszprémi japán napok, amelyet magyar nyelvű beszédével köszöntött Ito Tecuo, Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Kiss Nikolett

Inter- és multikulturalitásról szólt többek között a szombati megnyitóban dr. Bankó Marietta, az esemény egyik házigazdája, a Pannon Egyetem Idegennyelvi Oktatási Központ igazgatója. Mi sem bizonyítja ezt, valamint az egymás közötti megértést, barátságot jobban, mint az a kép, amit szombaton ebédidő tájt az egyetemen tapasztaltam: egy hat év körüli japán kislány kimonóban ült a lépcsőn, mellette egy hét- nyolc év körüli magyar fiú, s mindketten boszorkányos ügyességgel falatozták pálcikával az ebédjüket. Persze, szerencsére nem volt ez egyedülálló látvány, úgy tűnik, népszerű a felkelő nap országa, hisz nagyon sokan voltak kíváncsiak a japán programokra.

Dr. Mihalovics Árpád, a Pannon Egyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese a megnyitón elmondta: Magyarország és Japán között régi a kapcsolat, hisz még az Osztrák- Magyar Monarchia idején, 1869-ben vették fel az országok a diplomáciai kapcsolatot, majd a II. világháború után 1959-ben újra. Az egyébként nyelvész rektorhelyettes utalt a két nyelv közötti azonosságokra is, mint a mondatszerkezet vagy a szórend. Kiemelte: a felkelő nap országa egy csoda, ahol a civilizáció és a technikai fejlődés csúcsán őrzik az évezredes hagyományokat is.

Ito Tecuo, a rendkívül szimpatikus nagykövet annak ellenére, hogy alig több mint egy éve teljesít szolgálatot Magyarországon, végig magyar nyelven mondta el köszöntőjét. Mindenek előtt a japán kormány nevében kifejezte részvétét a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak, együttérzését fejezte ki a túlélőknek, a kórházban ápoltaknak pedig mielőbbi gyógyulást kívánt.

A másik szervező, a Veszprém Megyei Magyar-Japán Baráti Társaság, valamint a megyei közgyűlés nevében  Somfai Tamás, a társaság ügyvivő alelnöke elmondta: az ilyen rendezvények hosszú távon meghatározzák egy ország megítélését, s megalapozzák a jövő tudományos és gazdasági kapcsolatait. Hangsúlyozta: egy másik kultúra megismerése segít önmagunk megismerésében és fejlesztésében is. A társaság elnöke, dr. Kutics Károly elmondta: bár a baráti kör még nincs egy éves, Veszprém megyének  több mint 10 éves testvérmegyei kapcsolata van Gifu prefektúrával.

Vasárnap estig még gó, sógi, kendó, samiszen bemutató, kimonó show, japán filmművészeti előadás, dobkoncert  avatja be az érdeklődőket az évezredes japán kultúrába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!