Több száz tonna együttérzés

Sose látott mennyiségben érkeznek az adományok az ország minden részéről a vörösiszap-sújtotta településre, Devecserbe. Összeszámolni is lehetetlen, hány csoport, magánszemély, cég szervezett gyűjtést és vitt adományokat a károsultaknak.

Németh F. Bernadett

Az adományokat az első napokban a helyi Kristály-völgy egyesület szervezte leginkább, ők gondoskodtak  az önkormányzat felkérésére a kitelepített kolontáriak ellátásról is Ajkán. A civil szervezet a mai napig folytatja az adományok gyűjtését és elosztását, honlapjukon frissítik, mire is van éppen szükség. Az információkat közvetlenül az érintettektől, vagy az operatív törzstől szerzik be.

-  Az első két hétben özönlött a sok adomány, 170 önkéntes rakta, csomagolta a felajánlásokat. Készítettünk élelmiszercsomagot, női és férfi tisztálkodó pakkot és a tisztítószerekből összeállítást. Gondoskodunk azokról a családokról is, akik valamiért kimaradtak a rendszerből  mondja Varga Andrea, aki sok tapasztalatra tett szert az elmúlt hetekben. Elsősorban, hogy nagyon sok a segítőkész ember, az iszapkárosultak érdekében valóban megmozdult az ország. Aztán, hogy néhány simlis miatt egy idő után mindössze két számlaszám került a köztudatba, mint megbízható elosztóhely, ahonnan biztosan célba ér az adomány, holott a kicsi, de helyben ismert szervezetek is képesek ugyanerre. Andrea azt mondja, az egyesület a különböző Európai Uniós projektjei kapcsán  főként vidékfejlesztéssel foglalkoznak  beletanult, hogy kényesen ügyeljen minden részletre: az adomány érkezésétől a távozásáig mindenről pontos nyilvántartásuk, bevételi bizonylatuk és átvételi elismervényük van. Átlátható, ellenőrizhető a rendszer.

- Ez a legfontosabb, mert vannak, akik nem bíznak még a nagy segélyszervezetekben sem, mondván, ahol egy helyre gyűjtik össze a sok adományt, nem biztos, hogy az oda kerül, ahová eredetileg szánták.
 A Kistály-völgy egyesület segítségével közvetlenül is el lehet érni károsultakat.
 Devecserben legelőbb az operatív törzs logisztikai csoportja foglalkozik vele. A városba a sajtó képviselői már csak külön engedéllyel, pecsétes papírokkal jutnak be, a lezárt területeken pedig csak kísérettel mozoghatnak.

A kárelhárításban résztvevő hivatásos- és önkéntes erőkket a településen működő Operatív Törzs irányítja. A civil életet a védelmi bizottság szervezi. Dr. Muhoray Árpád polgári védelmi vezérőrnagytól megtudjuk, hogy a külföldi és a nagy értékű felajánlások, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon működő Felajánlási Bizottsághoz érkeznek.

Számtalan felajánlás érkezik például a Devecseri Operatív Törzs logisztikai csoportjához. Eddig több mint 500 felajánlást közvetítettek. Hozzájuk egy e-mail címen keresztül, vagy telefonon lehet eljutni. Feljegyzik az adatokat, egyeztetik a szállítmányt, majd ha az megérkezik a városba, raktár kapacitástól függően továbbítják az elosztó szervezetekhez. A katasztrófa kezdete óta a helyszínen több karitatív szervezet tevékenykedik, melyeken keresztül az adományok eljuthatnak a rászorulókhoz. Sokféle adomány érkezik a tartós élelmiszertől a tisztítószereken át a bútorokig, de sokan kézpénzt ajánlanak fel. Azt ajánlják, mielőtt valaki útnak indul beszerezni valamit, kérdezze meg az operatív törzset, mire van szüksége a károsultaknak.

Érdekes és nagyon hasznos, hogy sokan a szaktudásukat ajánlják fel, például hogy eljönnek villanyt szerelni, vagy más szakipari munkát elvégezni. Volt, aki 2,5 hektár erdőt ajánlott fel, a kitermeléssel együtt, csak a szállítás megoldását kérte. Sok rászorulónak nagy segítséget jelentett a tél beköszönte előtt. Ott jártunkkor jelentkezett be a Tankcsapda együttes, hogy december 10-én koncertet tart Ajkán, a bevételt a károsultaknak ajánlja fel.
 Bár az önkéntesek száma a kárelhárítás során a kezdeti időkhöz képest csökkent, ám ezekben a napokban is több százan jelentkeznek kétkezi munkára, főként hétvégéken. Még a határon túlról is érkeznek kétkezi munkások.

A Magyar Vöröskereszt Veszprém megyei igazgatója, Dobos Ágnes a régi OTP épületben tartózkodik, munkatársaival csomagot osztanak a károsultaknak, míg a helyiség másik részében az önkormányzat a kármentő alapból származó százezer forintos segélyt. Egyik sem egyszerű. A Vöröskereszt Devecserben öt, Veszprémben három raktárt tart fenn az adományoknak, s Ágnes szerint nagyon nagy volumenű adomány mennyiség érkezik folyamatosan. Ez jó, mert azt jelenti, hogy az emberek valóban érzik, mekkora szüksége van a vörösiszap károsultjainak a segítségre.

 A raktárakat a szakmában jártas önkéntesek vezetik és további önkéntesek segítik a munkájukat. Eddig már több száz mázsa élelmiszer, ruhanemű, tisztító, tisztálkodószer érkezett be a raktárakba. A felajánlásokat a raktárakban rendszerezik, szortírozzák.
 Devecserben hetente kétszer élelmiszercsomagot osztanak, a megfelelő elosztó helyen ruhát lehet kérni, s akinek egyébre, például tisztálkodószerre van szüksége, az is felkeresheti az élelmiszer elosztó helyet.

 Mindenkitől lakcímkártyát, személyigazolványt kérünk, az adatokat összevetjük a károsultak neveit tartalmazó listánkkal. A beérkező szállítmány csak szállítólevéllel vagy átvételi elismervénnyel jön, s mi csak azért tudunk felelősséget vállalni, ami a raktárba be is érkezik. A raktározott dolgokról is pontos nyilvántartást vezetünk, ahogy a kiadott adományokról is.
 
Dobos Ágnestől végül azzal köszönünk el, milyen nagyszerű, hogy az ország minden részéből érkeznek a felajánlások, adományok és sokszor olyanok is segítenek, akik maguk is nélkülöznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!