Toxikus az ásott kutak vize

Körkép - Előzetes toxikológiai adatok alapján a vörösiszappal szennyezett területeken az ásott kutak vízminősége toxikus, emberek számára nem fogyasztható.

Németh F. Bernadett

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a Pannon Egyetemtől kapott adatok ismeretében arra hívja fel a vörösiszap sújtotta terület lakosainak és az ott dolgozók figyelmét, hogy azokon a területeken, ahol a lúgos ár áthaladt, az ásott kutak vize főzésre, ivásra, mosogatásra, mosásra és takarításra nem alkalmas.

Dr. Gelencsér Andrástól, a Pannon Egyetem dékánhelyettese közölte: A Pannon Egyetem október 5-én 10 helyről vett mintát toxicitás mérése céljából, köztük a Torna patakból, a Marcalból és ásott kutakból. A vizsgálatokból egyértelműen kiderül, hogy azon ásott kút vízminősége, melyen a vörösiszap áthaladt, még a lúg semlegesítését követően is erősen toxikus hatású, toxicitása közel megegyezik a Torna patakból október 5-én vett mintáéval.

A toxicitásvizsgálat úgynevezett ToxAlert műszerrel történt, mely során IC50 (Inhibition concentration) értékek kiszámolásával lehet a toxicitás mértékét meghatározni.

A Csalán egyesület felhívja a kárelhárításban illetékes szervek figyelmét, hogy a helyreállítás folyamán az érintett ásott kutak vízminőségének visszaállításáért is tegyenek meg mindent, addig azonban a kutakat zárják el, hogy baleset semmiképpen ne történhessen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!