A devecseriek is nyilatkoznak a kárenyhítésről, eddig 30-an kértek új lakást

Napló - Az újjáépítési kormányzati koordinációs központ jogi munkacsoportja Devecserben vasárnap estig 105 károsultat tudott nyilatkoztatni kárenyhítési elképzeléseiről. Közülük 30 igényelt új lakást a Veszprém megyei településen építendő lakóparkban.

MTI

Kivágó Tamás dandártábornok összesítette az adatokat.
Az október 4-én bekövetkezett ipari katasztrófa során az ajkai zagytározóból kizúdult lúgos vörösiszap 297 házat öntött el Devecserben. Az eddigi felmérések szerint 225 épület vált lakhatatlanná. A szakértők megsemmisítésre javasolták, de ez a szám még változhat - mondta a koordinációs központ irányító törzsének parancsnoka, hozzátéve, bontási határozatot még egyetlen lakóházra sem adtak ki.
Kivágó Tamás tájékoztatása szerint a 105 károsult közül 30 nyilatkozott úgy, hogy új építésű ingatlant szeretne, 12 használt lakás vásárlásával megelégszik, 23 egyéni elbírálást kért, 37-en pedig gondolkodási időt kértek. Hárman egyéb megoldást keresnek, ők saját ügyvédeikkel keresik a lehetőségeket, és közülük egy semmilyen segítséget nem igényelt.
Vasárnap összesen 18 ügyfelet tudott fogadni a koordinációs központ jogi munkacsoportja. Egy-egy károsulttal másfél órás időkeretben tudnak foglalkozni. Az egyéni nyilatkozattételek begyűjtése szerdán kezdődött, és a hónap végére befejeződik.
A devecseri Fenyőfa panzióban lévő parancsnoki központba előre egyeztetett időpontra érkeztek az ügyfelek.
A két hete hatályba lépett újjáépítésről szóló kormányhatározat szerint 2011. június végéig fel kell építeni a károsultak új házát, és az azt igénylők 15 típustervből válogathatnak. A kormányhatározat szerint a károsultaknak csak az elemi lakhatási feltételeket biztosítják, így nincs lehetőség melléképületek, garázsok és pincék építésére.

A kolontári lakóházak bontási jegyzőkönyveinek összesítő adatai szerint a 34 bontásra ítélt lakóház tulajdonosainak mintegy kétharmada döntött úgy, hogy nem kíván elköltözni a Veszprém megyei kistelepülésről, és az újonnan épülő lakóparkban szeretné folytatni életét.
Kolontáron vasárnapig 24 épületet bontottak le, Somlóvásárhelyen pedig két családi ház vár megsemmisítésre.

Cikkeink az iszapömlésről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!