A nigériai hadsereg kiszabadított 19 túszt, köztük külföldieket

Lagos - A nigériai hadsereg nagyszabású razzia során kiszabadított 19 túszt, köztük több külföldit a Niger folyó deltájában tevékenykedő lázadók fogságából - közölték szerdán nigériai biztonsági források.

MTI

A túszokat szárazföldön, levegőben és tengeren egy időben indított támadások során szabadították ki. Köztük van két amerikai, két francia, két indonéz és egy kanadai állampolgár, akiket tíz nappal ezelőtt raboltak el a londoni székhelyű Afren vállalat olajfúró platformjáról.
   
A most kiszabadított túszok közül hét nigériait egy szombati rajtaütés során ejtettek fogságba az Exxon Mobil olajipari vállalat olajfúró platformjáról. A többi túsz kiléte egyelőre nem ismert.
   
A fekete aranyban gazdag Niger-deltában már 50 éve folyik az olajtermelés, ennek ellenére a lakosság mélyszegénységben él. 2006 óta a helyi milíciák tagjai emberrablással és az olajvezetékek felrobbantásával tiltakoznak az ország elkeserítő helyzete és a környezetszennyezés ellen. A térség legbefolyásosabb felkelőcsoportja, a Mozgalom a Niger-delta Felszabadításáért, amely többek között magára vállalta az október 1-jén Abujában, Nigéria fővárosában történt, 12 ember halálát okozó merényletet is, nemrég felhívta a figyelmet arra, hogy a közeljövőben újabb támadásokra készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!