Egyszámjegyű helyezés az FC Ajkának

Ajka - Az előző bajnokságban elért negyedik hely után több okkal is magyarázhatóan az idei pontvadászatban az ötödik-kilencedik helyet célozta meg az FC Ajka NB II-es labdarúgó csapata.

Novothny Ottó

A téli szünetet az ötödik helyen várja a klub, amely huszonöt pontot gyűjtött eddig (mindössze héttel kevesebbet, mint a listavezető Gyirmót), miközben huszonnégy gólt rúgott  és tizennégyet kapott. Az őszi góllövőlista élén Mihalecz Péter áll tizenhárom találattal, a második legeredményesebb ajkai Gaál Bálint, aki ötször volt eredményes.

- Térjünk vissza a kezdetekhez, hiszen a nyári átalakulás csak részben érintette az együttest, Kaj András, Császár Attila, Páli Krisztián és Bakos Arnold távozott, míg a helyükre Páli Norbert, Péter Péter, Kottán Krisztián, illetve Sallér Márk érkezett.

- Maximálisan elégedett vagyok  jelentette ki az őszi szezont értékelve Artner Tamás az ajkaiak mestere.  Ráadásul, ha az egész évet nézzük, akkor sem mondhatok mást, hiszen a nyári negyedik hely után ezúttal az ötödiken várjuk a folytatást.

- Biztos most is voltak kiugróan jó és kevésbé dicsérhető meccseik.
 
- Úgy indult a bajnokság, hogy a Pécs, Tatabánya, Gyirmót a hagyományoknak megfelelően erős társulattal jelentkezett, de a Szigetszentmiklósról és a Kozármislenyről is olyan hírek érkeztek, hogy alaposan feljavították a keretet. A ligacsapatokat pedig még meg sem említettük. Ilyen előjelek után a Győr II. elleni meccs elvesztése bosszantó volt, ugyanakkor legyőztük a Gyirmótot és a Fradi II-t, mindkettőt idegenben és négy gólt rúgtunk a BKV Előrének, ami szintén nagy bravúr volt.

- A mérkőzések után nézzük a szereplőket.

- Egyértelműen Jánosa Tibor lett az első számú kapusunk, egész szezonban jól teljesített. Grőber Ádám egyéb elfoglaltságai miatt is csak három találkozón állt a gólvonalon. A Sallér, Subicz Gábor, Pákai Gergő, Gunther Zsolt védősorral tökéletesen meg voltam elégedve, nagyon kevés gólt kaptunk, miközben a kapitány Pákai végig pályán volt. Középen Pothárn Szabolcs kitűnő munkát végzett, elől Mihalecz sérülése ellenére is végig játszott és tizenhárom gólt lőtt.
Hegyi László mindig élt a lehetőségeivel, Gaál Bálint pedig tizenkilenc évesen a pontvadászat egyik nagyszerű felfedezettje. A fiatalok közül Horváth Ádám, Major Norbert sokat fejlődtek. Ugyanakkor Szabó Leventétől és Manganelli Attilától sokkal többet vártam. Az ő megtartásuk kétséges, illetve el kell gondolkodni, hogy a jövőben produkciójukat eredménycentrikusan finanszírozzuk. Pálitól, Kottántól, Pétertől többet vártam, a saját nevelésű Pavliczky Balázs viszont bemutatkozhatott az U18-as válogatottban, ami sérülései ellenére különösen dicséretes.

- A mezőny kimondottan kiegyenlítettnek tűnik.

 - Az is. Bárki kikaphat bárkitől és fordítva is igaz: mindenki legyőzhet mindenkit. A Pécs és a Gyirmót harcol a bajnoki címért, ám a kiesés elkerüléséért is szerintem óriási csata várható. Szerintem a második liga ritka színvonalas bajnokságot zárt.

- Annak ellenére, hogy több klub is nagy bajban volt anyagilag?

- Azt látni kell, hogy ezek a problémák az egész magyar futballban jelentkeznek, hiszen az első osztályban is akadnak ilyen jellegű gondok. Ajka szerencsére ilyen szempontból biztos lábakon áll: amiért persze köszönet jár az önkormányzatnak, a támogatóknak, a segítőknek és a szurkolóinknak egyaránt. Ami a további programunkat illeti: január közepéig pihen az egész társaság, de teremtornákon mindenki játszhat, a sérülésre kell figyelniük a srácoknak. Közben december közepén bankettel veszünk búcsút ettől a remek esztendőtől.


Artner Tamás szakvezető elmondta, hogy szerinte az Ajkának van egy óriási előnye a többiekkel szemben: a játékoskeret kisebb változtatásokkal harmadik éve együtt játszik és az utóbbi időben igazi csapattá kovácsolódtak. Vagyis sikereik egyik titka mindenképpen a csapategység. Ugyanakkor hozzátette: a mezőnyben a Pécs az egyetlen kivétel, az ő költségvetésük profi, miközben a többieknél sok olyan játékos kap lehetőséget kényszerből, akik nem ütik meg a II. osztály színvonalát, illetve a liga alakulatoknál indokolatlanul lépnek pályára az NB I-es anyaegyesületek legjobbjai közül is jónéhányan. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy teljesen változó kikkel kell farkasszemet nézni ezeken a meccseken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!