El ne menjen a kedvük a gyerekcsinálástól!

Pénteken este egészségügyi fórumot rendeztek Devecserben. Az előzőekhez képest kisebb volt az érdeklődés.

Németh F. Bernadett

Dr. Czeizel Endre genetikus elmondta: tanulmányozta az adatokat és arra jutott, hogy sem a sugárzás, sem a nehézfémek a méhen belül fejlődő magzatban nem növeli a fejlődési rendellenesség gyakoriságát.

El ne menjen a kedvük a gyerekcsinálástól - kérte az orvos, hiszen a gyermekszületések száma jelentősen csökkent az országban, az ittenieknek pedig nincs okuk arra, hogy ne vállaljanak utódot. - Szeretném megnyugtatni a kismamákat, hogy szép kisbabájuk lesz - zárta mondandóját a genetikus.

Egy háromgyerekes anya a gyerekekre vonatkozó tennivalókat kérdezte, mivel maszkot nem adhat rájuk, mondta.

Dr. Göndöcs Zsigmond, a kormánybiztos által felkért egészségügyi szakértő elismerte, a gyerekekre sehol nem készül védőruházat. A háromrétegű sebészmaszk megfelelő védelem a kicsiknek, és az állítható szárú védőszemüveg. Azt tanácsolta, a szülők figyeljék a levegőtisztasági adatokat és ha azok emelkednek, ne menjenek a gyerekekkel az utcára.

Az édesanya megjegyezte, hogy az adatok négy napos csúszással jelennek meg, tehát csak utólag lehet tudni, hogy nem kellett volna levegőre menni. Dr. Göndöcs erre azt válaszolta, ha az értékek emelkedést mutatnak, ne levegőzzenek gyerekkel.

Varga-Székely Mónika, devecseri  lakos szerint a kisgyerekeknek nem lehet megmagyarázni, miért nem mehetnek ki a házból. Szóvá tette a tervezett szűrési programot: a hétéveseket is tüdőröntgennek vetik alá, kérdezte.

Dr. Faludy Gábor leszögezte: a múltkori vád, hogy kísérleti nyulaknak nézik a lakosságot, nem igaz. Ha a külterületekről eltűnik a vörösiszap, az a reményük, hogy a vörösiszap pora csökkeni kezd, ekkor a gyerekeket különösebb védelem nélkül is ki lehet vinni a levegőre.

Meg lehet ezt tenni reggel, amikor nedves a levegő, de délben, amikor már az autók felverik a port, nem tanácsos. Ahogy tisztul a város, úgy lesz kevesebb a szállóporban a vörösiszap-komponens. A szűrővizsgálati porgram nem biztos, hogy öt évig tart, lehet, hogy csak egy év, az eredmények alakulásától függően.

Csenki Géza helyi lakos az asztmás és egyéb krónikus betegek helyzetére kérdezett rá. Mint mondta, amint visszatér a városba, néhány nap után vérzik az orra és az ínye és asztmája súlyosbodik. Felidézte, hogy dr. Zacher Gábor toxikológus hetekkel ezelőtt azt mondta, Devecser húsz kilométeres körzetében nem lehet élni, majd ezt visszavonta. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a kismamák ne maradjanak a városban.

Czeizel doktor azonban mást mond - ezért hívtuk - reagált erre Göndöcs Zsigmond. Zacher Gábor tájékozatlanságból adódó nyilatkozatait azzal tette helyre, hogy eljött ide és az adatok birtokában megváltozott véleményét ismertette, mondta Göndöcs Zsigmond, aki leszögezte: hibája ellenére Zacher Gábor az ország egyik legjobb toxikológusa.

Czeizel Endre elmondta, Zacher doktor nyilatkozata a kismamákról meglepte. Vizsgálatok szerint a magas szállópor esetén az asztmás betegeknek használniuk kell a légzéssegítő eszközöket és gyógyszereiket. A szűrővizsgálatok célja az, hogy az esetleges változásokat minél hamarabb felismerjék és be tudjanak avatkozni, mondta dr. Kanizsiai Zsuzsa tisztifőorvos.

Szóval a krónikus betegek nyugodtan élhetnek itt, semmi különösebb bajuk nem lesz? - kérdezett vissza Csenki Géza.

- Konkrértan nem lehet kimondani, akinek fokozódnak a panaszai, annak környezetváltozást javasolhatnak, válaszolta a tisztifőorvos. Igen, hatvan év után kezdjenek máshol új életet - állapította meg Csenki Géza, s továbbfűzte: évek múltán lehet, hogy a mainál sokkal több lesz a légúti betegségben szenvedő ember. Göndöcs Zsigmond elismerte, nem tudják azt mondani, hogy ez nem így lesz, egyet garantálnak: mihelyt észlelik, jelzik a bajt és beavatkoznak.

A Zöld Baloldal képviselője fűtött hangon kérte számon a szakértőket, arról miért nem beszélnek, hogy a PM10-re vonatkozó egészségügyi határérték csak nálunk 50, az Európai Unióban 40, Amerikában 15. A szállópor mérésére nem csak a PM10-es mérés, hanem a 2.5 is létezik, ami pontosabb. Utóbbi felvetésre Faludi Gábor azt válaszolta, azzal dolgoznak, ami rendelkezésükre áll, a 2.5 mérővel csak egyszer tudtak mérni.

Egy másik helyi hölgy megerősítette: az ő orra is vérzik időnként, ha sokat a levegőn van, kimarja szemét, arcát a szálló por. Emlékeztetett rá: a szállópor évi 35 napon haladhatja meg a megengedett értéket, Devecserben ez már a 39. nap. Szállópornál a tájékoztatási érték 75, a riasztási 100.
Kolontárban mértek 180-at is! - figyelmeztetett a devecseri asszony.

A városban is mértek 1114-et. Mindezt ráadásul csak napokkal később tudják meg.  Mátrainé Mester Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy Devecserben nem a legjobb, FFP3-as, hanem csak a 2-es és 1-es porálarcot osztják. Arra kérte a szakértőket, hogy fordítsanak nagyobb gondot a prevencióra.

Házi László a helyi televízióban követte a fórum eseményeit, Horváth Józsefet hallgatva vizet vett a Torna-patakból, s behozta neki a művelődési házba: ha iszik belőle gy pohárral, akkor ő is, ajánlotta. Horváth József emlékeztette: nem azt mondta, hogy iható a patak vize, csak azt, hogy az erős pH-ja jelentősen csökkent.

Faludi Gábor kérdések kapcsán elismerte: a mai pormérő rendszer alkalmatlan lőrejelzésre, s olyan rendszerről, ami riasztásra alkalmas, nem tud, de utánanéz, van-e ilyen az országban, ígérte. A devecseri tévé élő adásban közvetíti a fórumot, az érdeklődés talán ezért is kisebb a helyszínen.

Egy nő azt kérdezte, a csatornákból mikor tűnik el a vörösiszap, az el van dugulva, onnan megint befolyik a házakhoz. Korábban Házi László is felvetette hogy a város azon részei is szennyeződtek, amelyeket elkerült az iszap, de a teherautók felviszik az útra, a személyautók meg tovább. Ezeket a panaszokat továbbítják a polgármesternek, mondták a szakértők.

Az iszap gőze, kipárolgása mit okozhatott, kérdezte egy asszony, aki rögtön az első napon nekiállt a takarításnak. Belégzéskor gyulladásos folyamatot indított el, ezt kezelni kell, mondta Kanizsai Zsuzsa tisztifőorvos, aki azt javasolta, a gyerekeket is hozzák el vizsgálatra, nekik inhalátort is fel tudnak írni. Az inhalálás jó, aki teheti, vegye igénybe, ajánlotta a tisztifőorvos. Ígéretet tett rá, hogy Ajkán elvégzik a kezeléseket.

Mi lesz azokkal, akik olyan házba költöztek vissza, amelynek lábazata beszívta a vörösiszapot?

- Nekem két kisgyerekem van, tőlem nem kérdi meg senki, akarom-e kockára tenni az egészségüket? Mit csinálok, ha öt év múlva kiderül, hogy betegek lesznek? A gyerekek egészségével ne játszunk, hanem adjunk esélyt arra, hogy egészségesen nőjjenek fel – mondta egy édesanya.

- Egyetértek. Nem lesz olyan baj, ami öt év múlva derül ki. Ha baj lesz, akkor az előbb derül ki - mondta Gödröcs Zsigmond.
A Zrínyi utcát nem mossák, csak a főutcát, mert azt látják a tévék, folytatta a kétgyermekes anya.

Nem kell eredményeket mondani, azt mondják meg: maradjak, vagy menjek? – kérte egy másik édesanya.
Gödröcs Zsigmond azt válaszolta: nem megváltók vagyunk, mindenre nem tudunk válaszolni. Amire nem tudunk, arra indul be a monitoring vizsgálat. A legapróbb jelre intézkedünk. A kisgyerekeket nem lehet kivinni, az igaz, ismerte el.

És meddig ne vigyem még ki? – kérdezte egy másik anya és a többiek csatlakoztak hozzá: nem szeretnék, ha a gyerekek életével játszanának, márpedig ha most nem tudják megmondani, mik a hosszútávú hatások, akkor ez játék az életükkel, ragaszkodtak véleményükhöz.

A szakértők megígérték, hogy Toldi Tamás polgármesterrel külön fórumot hívnak össze a kisgyermekeseknek.


Dossziénk az iszapkatasztrófáról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!