Iszapömlés - Egészségügyi kérdések a lakossági fórumon

Devecser - A péntek esti lakossági fórumon elhangzottak szerint nagyon kicsi annak a valószínűsége, hogy hosszú távon az egészségre ártalmas lenne a településekre került talajszennyeződés.

Tóth B. Zsuzsa

A fórumon mintegy ötvenen vettek részt, ezúttal kizárólag egészségügyi kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők a szakértőktől. Dr. Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, egészségügyi kormánymegbízott elmondta, két héten belül létrehozzák a szűrőközpontot.

- Elkezdtük a lakások radioaktivitási értékeinek mérését, de eddig nincs pozitív eredmény. Folyamatosan figyeljük az egészségügyi helyzetet, ígérem, annak alakulásáról, a legkisebb eltérésről is tájékoztatást adnunk - mondta a kormánymegbízott.

A kérdésekre adott válaszok során elhangzott, hogy a kormány segítségétől független az egészségügyi segítségnyújtás. Nem igaz, hogy ha valaki elfogadja a kártérítést, akkor már egészségügyi panasszal nem élhet. Az iszapmosta épületek falára kiülő sót az egészségügyi törzs kérésre megvizsgálja. A maszkokat illetően elhangzott, hogy az FFP2-es jelű a legmegfelelőbb, ezt ajánlják.

Arra a kérdésre nem tudtak választ adni egyelőre, hogy a fémmel tömött fogak érzékenysége és az iszapömlés között van-e összefüggés. Azt viszont leszögezték, hogy a legfrissebb mérési eredmények szerint a talajt ért szennyeződés nem olyan mértékű, amely az egészséget veszélyeztetné, nem éri el azt a szintet, amely esetén mezőgazdasági használatra nem engedélyeznék a területet. Amellett az emberi szervezetben szinte oldhatatlanok az iszapban levő fémek.

A szakértők szerint a kisiskolás és a vidéki településeken levő, főleg például asztmás, vagy más léguti megbetegedésben szenvedő gyerekek is lehetőleg maradjanak még távol Devecsertől, Kolontártól, azonban ha kitakarítják a településeket, vagy hó lepi a talajt, biztonságos a visszatérésük. Addig a szálló por koncentrációja változhat, igaz, ez jellemző hazánk más városaira is.

 

A terület háziorvosait a katasztrófa óta csak az asztmás betegek keresték fel a szokásosnál többen, más egészségügyi probléma nem volt. Az iszapömlést követő második és harmadik héten emelkedett csupán a számuk, azt követően újra a szokásos mennyiségű légúti gyermek és felnőtt beteg érkezett a rendelőkbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!