Mi a károtok nektek, Géza? - Újabb lakossági fórum Devecserben

Devecser - Nagy érdeklődés mellett kezdődött meg a lakossági fórum a művelődési házban. Toldi Tamás polgármester ismertette: Somlóvásárhelyről a települések elkerülésével, a 8-as számú főútvonalon viszik a nagy mennyiségű vörösiszapot, ezért van forgalomkorlátozás az adott útszakaszon. Nyolc-tíz napig tart a szállítás, de a devecseriek Ajkára Kolontáron keresztül járhatnak át.

Németh F. Bernadett

A gyerekek Somlószőlősön maradhatnak, az iskolákba légszűrőket rendeltek, ezek folyamatosan szűrik a beltéri levegőt.
Az ebédkiosztásokkal kapcsolatban elmondta a polgármester, hogy az önkénteseknek nem jut meleg étel, mert olyanok is viszik, akik nem jogosultak rá, ezért ezentúl csak igazolás után kaphatnak a jogosultak ebédet.

A vállalkozásoknak a kormánynál próbálnak lobbizni, hogy megérje itt maradniuk. A boltok, üzletek forgalma jelentősen csökkent, az országos kármentő tanács jövő héten ülésezik, ezen napirendre kerül a kisvállalkozások egyszeri, egyösszegű támogatása. A máltai szeretetszolgálatnak átadnak bizonyos összeget, melyet a szervezet albérletek felkutatására, bérlésére fordítanak.

December elején a kármentő alapból még egyszeri százezer forintos segélyt adnak ugyanannak a körnek, mely eddig is kapott ilyet, folytatta a polgármester.

Bárdos Zoltán alezredes ismerteti a kormányhatározatot a kárenyhítésről.

Dobos Ágnes, a Vöröskereszt megyei igazgatója türelmet kért a károsultaktól annak ellenére, hogy tudja, mekkora tragédia érte őket. A ruházat, bútorzat, műszaki cikkek elosztása igény szerint történik, mondta. Hetente egyszer élelmiszercsomag és vegyi áru csomag jár a károsult családoknak. A raktárba devecseri lakosok is kaphatnak ruhát, cipőt, amiknek csak elenyésző része új, több tonnányi viszont használt. Nagy mennyiségű ásványvíz is van, a Széchenyi úti raktárból két kartont elvihet minden devecseri család. Ahogy jönnek az adományok, az igénylista alapján folyamatosan osztják ki. Mindenki egy új háztartási gépre jogosult, hívta fel a figyelmet Dobos Ágnes, hiszen előfordult, hogy ugyanaz a család két raktárban is felvett új mosó,- vagy hűtőgépet.

Adágyi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviselője ismertette tevékenységüket.

Egy devecseri férfi azt mondta el, hogy a majd száz négyzetméteres házát annyira értékelték, hogy azért az új telepen csak 60 négyzetmétereset kapna. Egy vállalkozó szerint kisemmizni akarják a devecserieket.

Csenki Géza arra kérte a fórumon résztvevőket, álljon fel, aki elégedetlen a kormányzati intézkedésekkel: sokan felálltak a teremben. Csenki Géza folytatta: teljes kártérítést követelnek és felvilágosítást az egészségügyi kockázatokról, ezért demonstrálnak pénteken.

Mi az, hogy a terheletlen ingatlanunkra tíz év elidegenítést vezetnek be? Mindaddig folytatjuk a demonstrációt, amíg Orbán Viktor le nem jön és meg nem beszélni velünk ezt a helyzetet! – mondta a pénteki demonstráció főszervezője, aki nehezményezte, hogy a polgármester újságíróknak azt mondta: kevesen csatlakoznak a demonstrációhoz.

- Vegyétek tudomásul, hogy minket szolgáltok, ha nem így van, adjátok vissza a megbízóleveleteket! – szólította fel az elöljárókat a szervező.

Az intézményeket nem értesítették az útlezárásokról, a széppusztai gyerekek hogyan fognak óvodába járni? - kérdezte egy óvónő. Az út mellett 9-10 éves gyerekeket vettek fel, akik az ajkai speciális iskolába járnak, mesélte az óvónő. A polgármester azt válaszolta, a gyerekekért busz megy majd.

Másvalaki azt akarta tudni, hogyan jutnak el a munkahelyeikre? Egy férfi hangosan követelte a választ arra, hogy vesztegzár alá akarják helyezni a devecserieket? Röhej, a saját lakásomba nem juthatok be, kiabálta.

- Reggel a rendőrök minden irányba engedik majd a 8-as főút kivételével - mondta Bárdos alezredes.

Tóth Margit elmondta: megrepedtek a falak és nem tud aludni, helikoptereket hall éjjel a Széchenyi utcában.

Erre nem tudtak válaszolni neki, helikopterek nincsenek a térségben, mondták.

A teremben körülbelül 250 ember gyűlt össze, Csenki Géza felszólítására a kilencven százalékuk jelezte elégedetlenségét.

Horváth Ottó a lomisok nevében kérdezte: ők miből élnek meg, kijárnak áruért, de eladni nem tudja. Toldi Tamás elmondta: nem egyszerű feloldani a zárlatot. Tudják, hogy Devecser végleges kinyitása után sem fog özönleni ide a nép, a más megítélés miatt. Családi vállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak nyújtanak majd segítséget, mondta polgármester.

Nem érti, mit mondok? Nekem ne enni adjanak, hanem munkát – kiabálta egy férfi, mire a polgármester megkérte a jelenlévőket, jelentkezzen, aki dolgozni akar. Néhányan feltették a kezüket.

Fábián Imréné elmondta, 20 centi iszap volt a házukban, nyolcmillióra mérték fel a házukat. Most albérletben laknak, s ennyi pénzből ugyanakkora lakást nem tudnak Veszprémben venni. Betegesek, ezért költöznének el. Tudnak-e segíteni - kérdezte. Toldi Tamás azt mondta, a független értékbecslők újra felmérik az ingatlant.

Latorczai János az igazságügyi ingatlanszakértők vezetője elmondta: nem mentesek az empátiától. Tudomásul kell venni, hogy két hete kezdték a munkát, rengeteg technikai hibával találkoztak: a földhivatali lapok nem jók, pontatlanok, a tulajdoni viszonyok néhol kuszák, ezt kibogozni sok idő. Más egy biztosító értékbecslése, hiszen ők magasabb árat állapítanak meg. "Mi újraelőállítási értéket határozunk meg, ez teljesen más, mint a forgalmi érték" - tisztázta a szakértő. Utánanéztek milyen áron milyen ingatlanok keltek el Devecserben az elmúlt időszakban: nem a legszívderítőbb lett az eredmény. Ha újra kellene építeni ezeket a házakat, mibe kerülne - ezt határozzák meg. Mintegy négyszáz ingatlant mértek fel a térségben, ez nem kis munka, előfordul, hogy hibáznak, mondta a szakérőt, de ígérte: visszatérnek, ahol ez előfordult.

Kérdésre válaszolva a szakértő elmondta: erkölcsi javulás alatt azt értik, amikor egyik korból a másikba megy a jelleg, például egy sátortetős ház ma nem divatos.

- 90-130 ezer forint négyzetméterenkénti árral dolgoznak az ingatlanfelmérők - mondta Latorczai János. Nem mennek vissza minden családhoz, szögezte le a szakértő, miután többen megkérdőjelezték a becslést.

Nagy Tibor elmondta: mindenkinek annyit ér a háza, amennyiért el tudta volna adni. A demonstrálókkal együtt kimegy, mert néhány családdal egyetért, folytatta, majd hozzátette: sokaknak azért nem volt telekkönyve, mert disznóólban és hasonló helyeken éltek, ami ebben a században elfogadhatatlan.

Csenki Géza visszakérte a szót, megjegyezve, nem kapott választ kérdéseire. A rendőrség megoldotta, hogy ne tudjanak ott demonstrálni ahol tervezték.

Bakonygyepesnél Budapest irányában, a MOL-kút után lesz az útlezárás, közölte a szervező, mindenkit várnak a polgármesteri hivatal előtt, rendőri felvezetéssel mennek, s addig lesznek kinn, amíg Orbán Viktor személyesen le nem jön és a károsultakkal tárgyal. A lelki sérülést soha, senki nem tudja megfizetni, hangsúlyozta a szervező, s köszönetet mondott a máltaiaknak az önzetlen segítségért.

- A Dankó-telepi, 70-80 emberrel mi lesz, ha kétmilliót ígérnek a házukért? - kérdezte egy férfi.

Toldi Tamás elmondta: nem igazán azok mentek tüntetni, akik közvetlenül károsultak, s ezzel sokat ártottak Devecsernek. Nem neki, hanem az itt élőknek. Eddig segítségre szoruló településnek tűnt fel Devecser, amivel kapzsiságból nagyon elbántak. A polgármester elmondta, eddig nem akart beszélni arról, hogy a messziről érkező segítő önkéntesek nem kapnak ételt, mert már nem jut nekik.

- Egész nap dolgoznak, s fáradtan azon csodálkoznak, néhány helyi cigarettázva nézik a munkásokat. Néhány napig dőzsöltünk, hölgyeim és uraim, mert vannak, akik ide-oda járnak és több helyütt felveszik, amit lehet. Mindenhol nem tudunk ott lenni, ezért kértem a humanitárius szervezeteket a jogosulatlanok kiszűrésére.
Mi a károtok nektek Géza, azokhoz képest, akiknek még egy fényképük sem maradt? - fordult a szervezőhöz a polgármester, aki a sokadik lakossági fórumon most először engedett érzelmeinek.

Azzal folytatta, sok család jobban él majd, mint eddig élt, hiszen nem mindenhol volt automata mosógép. Az új lakás, akárhogy nézzük, új lakás, mondta a polgármester, s sorolta tovább a segítségeket: az állam biztosította kárenyhítést, a kármentő alapot, a segélyszervezetek biztosította lehetőségeket.

A kormány szándékát el kell fogadni és meg kell köszönni, szögezte le a polgármester. Nonszensz, hogy a polgármesternek kell megrendelni nyolcvan teherautót - hozott egyetlen példát Toldi Tamás arra, mennyire sokrétegű és felelősségteljes munkát végeznek, mivel erre a tevékenységre nincs precedens. Véleménye szerint a katasztrófahelyzetek kezelését az iszapkatasztrófa tapasztalatai alapján újragondolja a kormány.

A követelőzés nem használ, sőt káros, jelentette ki a polgármester. Az önkormányzat számláján 4-5 ezer euró és hetvenmillió forint van, mondta a polgármester, amivel majd pontosan elszámolnak, egyelőre gyűjtik. Ezek a pénzek folyamatosan érkeznek a külföldi delegációktól, akik előtt szintén rossz fényben tűnik fel a város a demonstráció hírére.

A város első embere egy szombathelyi lakos levelét olvasta fel, amiben kérik, akadályozza meg a demonstrációt, mivel az rontja a város megítélését, s csalódni fog a sok önzetlen szándékú, segítő ember.

- Értem, hogy egyéni érdekeid mást diktálnak Géza, hiszen a második ingatlanodra nem kapsz kártérítést, de most azokkal kell foglalkozni, akik még kórházban fekszenek és semmijük nem maradt – összegezte a polgármester.
Adókedvezményt próbálnak elérni a kormánynál, mondta kérdésre válaszolva Toldi Tamás, a kármentő alapból a főállású vállalkozóknak egyszeri segélyt adnak

- Örülök, hogy van egy kormány, ami próbál tenni valamit, de a végrehajtásban vannak hibák - állt fel egy nő. Nem azon kellene gondolkodni, hogy hogyan verjék le az ingatlanok árát és hogyan ugrasszanak össze minket, hanem erre a speciális helyzetre speciális kezelést kitalálni. Szeretném, ha eljönne egy egészségügyi szakértő és nem megnyugtatni akarna, hanem az igazat mondaná. - Zacher doktor első nyilatkozataival egyetértett, mondta Horváthné Mikuláska Mónika, kémia szakos tanár, de őt elhallgattatták - állapította meg.

- Az erőszak semmilyen formájával nem értek egyet, a demonstrációval sem - szögezte le egy idősebb úr, de szerinte a probléma nem egy klikk magánérdeke. "Mi nem koldusok vagyunk, nem koldulunk, de mindenünket tönkretette valaki", mondta a férfi. A sebei még nem gyógyultak meg, elveszítette a házát, a kutyáját és a lelki sebei is súlyosak. Az állami segítséget köszönni kell, de hálálkodni nem, hiszen ez feladata. A kommunikáció nulla szintű, állapította meg a férfi, aki szerint az államnak vállalni kellett a kár megelőlegezést, amiről eleinte szó volt, de később kárenyhítés lett belőle. Úgy tudunk felelősséggel dönteni, ha valaki meg tudja mondani az egészségügyi kockázatok közép,- és  hosszútávú hatásait - mondta a hozzászóló, aki azzal zárta a mondandóját, hogy szíve szerint leállítaná a demonstrációt, de nem teheti.

Csenki Géza elismerte az önkormányzat első hetekben végzett munkáját, de azt kérte, jöjjön a városba magasabb szintű vezető, aki felelős döntéseket hozhat. Előrevetítette, ha nem lesz gyorsan változás, nem tudják megállítani az embereket.

Ha konkrét ígértet kapnak, hogy egy héten belül a miniszterelnök ide jön, eltekintenek a demonstrációtól, mondta a szervező, aki hangsúlyozta, neki nincs vesztenivalója, ahogy a többieknek sem, akik mindenüket elveszítették.

Kovács László alpolgármester megköszönte a kritikát, mivel ebből tanulnak. Mindenki tudja, hogy a polgármester mindent megtesz a településért, a saját házával nem is foglalkozik. Ha azt az energiát, amit a demonstrációra fordítotok, az előrevivő dolgokra fordítanánk, összefognánk és segítenénk, nem mennének bele az emberek megalázó szerződésekbe - mondta az alpolgármester.

- Nagyon kérem Csenki urat, a mai éjszakán gondolja át, mit tesznek, mert ha azt közvetítik a döntéshozók felé, hogy nem elég, még többet akarnak, annak rossz vége lesz – mondta a polgármester.

Buzás Jenő arra kérte a városvezetőket, hogy a segítő szándékot fogadják el. Vannak azonban problémák, amiket meg kell oldani, ilyen például az elidegenítési tilalom, ami véleménye szerint csökkenti az ingatlan értékét. Határozott időre halasszák el a demonstrációt, ezen idő alatt pedig kompetens szakértők adjanak választ a nyitott kérdésekre - javasolta a férfi.

Toldi Tamás is hajlott arra, hogy nyugodtabb körülmények között beszéljék át a problémákat. A kompetens személy Devecserbe hívását nem tartotta aktuálisnak, hiszen "benne vagyunk a történések közepében", de ha az egyeztetéseknek vége lesz, kérhetnek kompetens személyt. Ez a kárpótlás nem ugyanaz, mint az árvízi, hiszen a személyes emlékek ott nem tűntek el, de a kormány jó szándéka érezhető.

Toldi Tamás elmondta ugyanakkor, hogy rengeteg háttérmunkát végeznek, "tudják, hány kaput kellett bedöntenem, hogy ide ügyvédi csoport jöjjön?" - hozott egy példát, majd támogatást kért ahhoz, hogy folytassa a megkezdett munkát.

Csenki Géza azt válaszolta, december elsejéig tudnak várni a miniszterelnökre. Az ígéretről konkrét választ várnak a napokban. Dr. Zsédenyi Imre főjegyző azt mondta, megígérni ezt nem tudja, de tolmácsolja a kérést.

További hírek, információk az iszapkatasztrófáról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!