Nyitrai Imre: el kell kerülni a szociális rendszer összeomlását

Keszthely - Nyitrai Imre szerint az elmúlt évek elvonásai után a szociális ellátórendszer az összeroppanás határán áll, ezért most az a legfontosabb, hogy elkerüljük annak összeomlását. A szociális, család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón beszélt erről Keszthelyen.

MTI

A politikus a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviseletében vett részt a Szociális Szakmai Közösség Közhasznú Egyesület által szervezett VI. Országos Szociális Konferencián, amelynek kapcsán újságíróknak elmondta: a tanácskozáson összegezték az Új Megegyezés 2010 ágazati szakmai konzultációsorozat eredményét is.
   
A hét régióban, mintegy 1500 résztvevővel megtartott szakmai egyeztetésekről alkotott vélemények kapcsán kiemelte: a legfontosabb most az, hogy ne legyen több elvonás a normatívákból, és csökkenjenek az ágazat terhei.
   
Nyitrai Imre közölte, a segélyezésre és a szolgáltatásokra vonatkoztatva is igaz, hogy "az ellátórendszer az összeroppanás határán áll", mert abból az elmúlt öt évben a legkevesebb 25 milliárd, de a szakma számításai szerint inkább 70 milliárd forintot vontak el. Azonban a szociális szakma képviselői is tisztában vannak azzal, hogy milyen helyzetben van az ország, türelmesek, mert látják a megújítás szándékát - jelentette ki a helyettes államtitkár.
   
Mint mondta, az ellátottak érdekében komplexebb beavatkozásra van szükség, egyszerűsíteni kell a jogi szabályozást és radikálisan csökkenteni az adminisztrációs terheket. Példaként hozta fel, hogy sokszor maguk a szakemberek sem ismerik teljes körűen a folyton változó jogszabályokat, s ha kevesebb papírmunka hárul majd rájuk, több törődés juthat az ellátottaknak.
   
Nyitrai Imre közölte: a hosszú távú kiszámíthatóságot szem előtt tartva készül a nemzeti szociálpolitikai koncepció, és a kormánytól kapott felhatalmazás alapján jövőre kidolgozzák az ágazati életpályamodellt. A 2012-es költségvetési évre pedig "igazságosabb, a különbségeket jobban figyelembe vevő finanszírozásra" tesz javaslatot a minisztérium, de már a jövő évi költségvetés is biztosítja, hogy nem lesz több elvonás - tette hozzá.
   
A helyettes államtitkár kitért Varga László MSZP-s képviselő interpellációjára, amely a konzultációsorozatot kritizálta. Nyitrai Imre ennek kapcsán azt mondta: a szakma nevében tiltakozik, amiért egy szakmai konzultációs sorozatot "a politikába akarja belerángatni" az ellenzék.
   
A keszthelyi rendezvényen Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyi államtitkár, valamint Nyitrai Imre helyettes államtitkár a szociális munka napja alkalmából elismeréseket adott át.
   
Esélyegyenlőségért díjat kapott Zöld András, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának dékánhelyettese. Pro Familiis díjban részesült Norbert Ceipek, a bécsi Drehscheibe am Augarten szociálpedagógiai intézet vezetője és Faddi István, a fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi szakreferense. Öten Pro Caritate díjat vehettek át, ketten Szociális Munkáért díjban részesültek, tizenegy szakember pedig miniszteri dicséretet kapott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!