Sajátságos versenyeztetés

Veszprém - Sajátosan értelmezte a piacgazdaság szabályait egy nagy cég anyagbeszerzője, aki éveken keresztül különböző összegeket kért saját zsebbe vállalkozóktól azért, hogy a beszállítói maradhassanak a cégnek.

Halmos György

A nyugdíj előtt álló férfit a rendőrség vesztegetés vétségével gyanúsítja, tettéért akár két év börtönt is kaphat.
A nyomozás adatai szerint éveken keresztül kapott különböző, 10-100 ezer forint közötti összegeket beszállítóktól a cég anyagbeszerzője, az ügy gyanúsítottja. A férfi nem volt mohó, a pénzügyőrség más ügyben indított nyomozása során derült fény tevékenységre, a rendőrség vesztegetés vétségével gyanúsítja, lezárták a nyomozást, hamarosan vádemelési javaslattal továbbítják az aktákat az ügyészségre.
 
Dr. Palatinusz Márta, a megyei főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának kiemelt főnyomozója elmondta, hogy a nyugdíj előtt álló férfi együttműködött a hatósággal a nyomozás során, azzal védekezett, hogy ő nem kért, hanem kapta a pénzt a beszállítóktól. A nyomozás adatai szerint ugyanakkor a férfi a vállalkozók tudomására hozta, hogy bizonyos összeget kér azért, hogy továbbra is ők szállítsák a termékeket a céghez.

- A férfi nem kért kirívíóan nagy összeget, általában a beszállított áru értékének tíz százalékát kérte, vagy a nagykereskedelmi és az eladási ár közötti különbözet 50 százalékát. Ez egyes esetekben ez elérte a 100 ezer forintot is, de leginkább ennél kevesebbről volt szó.  Valószínűleg a beszállítóknak, a vállalkozóknak is megérte ez, a céget pedig nem érte kár, ezért maradhatott évekig rejtve a vesztegetés - magyarázta az őrnagy.

Az ügyre az egyik vállalkozónál végzett pénzügyőri vizsgálat nyomán derült fény. Vannak adatok arra vonatkozón, hogy a gyanúsított 1999-től versenyeztette a vállalkozókat, de a nyomozás során csak a 2005-től elkövetett vesztegetésekre tér ki, ugyanis a számlákat csak öt évig kell megőrizni. A rendőrség az ügyben sok vállalkozót hallgatott meg tanúként, de csak három vallotta azt, hogy rendszeresen, vagy alkalmanként kellett fizetniük, összesen nyolcvan esetben.
A bíróság a gyanúsított számlájáról 6,3 millió forintot zárolt - közölte az őrnagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!