Szépen gyűlik a pénz a kápolna megújítására

Bakonybél - Összegyűlt a Borostyánkúti- vagy másik nevén Szentkút-kápolna felújításához szükséges pénz közel harmada, derült ki az egy évvel ezelőtt indított jótékonysági rendezvénysorozat minapi műsora előtti tájékoztatóból.

Győrffy Árpád

A programokat szervező Vásárhelyi Anzelm Szent Benedek-rendi (OSB) barát köszöntőjében elmondta, hogy a rendezvény bevételét és a Szécsi Zsolt építész és munkatársai által ingyenesen készített terv értékét nem számítva mintegy 2,5 millió forint gyűlt össze egy év alatt. A pénzből 875 ezer forint Hobo, Földes László énekes, előadóművész három korábbi műsorához kötődő adomány. A bakonybéli Szent Mauriciusz Alapítvány összesen 950 ezer forintot ajánlott fel az szja egyszázalékos részéből tavaly és az idén kapott bevételeiből. A többi adományt pedig a Borostyánkútnál júliusban tartott Cseh Tamás-em- lékest résztvevői adták össze.

Vásárhelyi Anzelm elmondta azt is, hogy Szécsi Zsolt és kollégáinak tervei alapján augusztus végén megkapták a jogerős építési engedélyt. Most már csak a további adományokon és a remélt pályázati támogatáson múlik, mikor kezdődhet az építkezés. Abban bíznak, hogy jövő őszre befejeződhet a felújítás. Mint egy évvel ezelőtt Szécsi Zsolt lapunknak elmondta, a jelenlegi formájában 1889-ben, romantikus stílusban épült kápolnánál a legfontosabb feladat a húsz évvel ezelőtti műemléki felújítás hibáinak a korrekciója. Ki kell szabadítani az épületet az akkor épített betonkoszorúból, amivel a nedvesség elvezetése helyett inkább bezárták a vizet a falakba.

A programban Hobo a Circus Hungaricus című műsorát adta elő hatalmas sikerrel a faluházat zsúfolásig megtöltő közönség előtt. A művész utalt arra, hogy nem ez volt az utolsó előadás, amit ingyenesen adott a kápolna Cseh Tamás által is egykor szorgalmazott felújításáért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!