Szeretetből építettek gátat

Devecser - Szorgalmasan dolgoznak a humanitárius szervezetek az iszapkárosultak életének megkönnyítésén. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a lakáshoz jutást, gyógyulást segíti, a Vöröskereszt a mindennapi ellátást biztosítja. A máltaiak sajtótájékoztatón jelentették be tegnap, hogy száz családot juttattak albérlethez, melyeket hat hónapig fizetnek nekik. Eddig hétmillió forint érkezett hozzájuk magánadományokból.

Németh F. Bernadett

Győri Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke azt is közölte, hogy több vállalattal támogatási szerződésük van, s az iskolás gyerekek gyűjtéséből  arra kérték a diákokat, hogy ajánljanak fel zsebpénzükből száz forintot az iszapkárosultaknak  50-60 millió forint jött össze. Tíz Bioptron lámpával folyamatosan kezelik az égési sérülést szenvedetteket.

Kozma Imre atya, a szeretetszolgálat elnöke elmondta: az első hetekben 30-35, ma 20-25 személlyel dolgoznak az iszappal elöntött településeken annak érdekében, hogy ne legyen ember, aki panaszkodik, hogy magára maradt. Megépítettük a szeretet gátjait, amik erősebbek, mint a kőből építettek, folytatta az atya, aki kijelentette: szép jövő vár Devecserre és Kolontárra.


Toldi Tamás, Devecser polgármestere köszönetet mondott a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, mert, mint mondta, az első perctől segítenek, és maradnak, amíg szükség van rájuk. A város első embere szerint, ha a máltaikak nem juttatják lakhatáshoz az otthonukat elvesztő embereket, nem is tudom, mi lett volna velük. Az elöljáró nagyra becsülte a szeretetszolgálatnak a lelki sebek gyógyításában kifejtett erőfeszítéseit is.

 Az ausztriai Linzben megalapított Gazdaság és Kultúra Egyesület, a WIKUL  melynek célkitűzései között szerepel a civil kezdeményezések segítése, támogatása céljaik megvalósításában a szociális élet, a gazdaság és a kultúra területén , a határokon átívelő segítségnyújtás keretében ruhát gyűjtöttek a vörösiszap károsultjainak.

Negyvenöt zsák női, férfi, és gyerekruhát  köztük részben használt, részben ausztriai áruházak felajánlásának köszönhetően kifutott modellnek számító ruházatot  hoztak megyénkbe a rászorultaknak. A szállítmány útiköltségét Linz váro- sa vállalta magára. A segélyszállítmányt tegnap adták át Somlóvásárhelyen a római katolikus plébánián. Ezzel egy időben a svájci binningen-bottmingeni (Basel Land) református gyülekezetek által gyűjtött pénzadományt is átadták egy rászoruló családnak.


Pénteken megérkezett egy többmilliós, új háztartási gépeket tartalmazó szállítmány a Vöröskereszthez. Csütörtökön húsz hűtőgépet, pénteken 25 automata és öt tárcsás mosógépet centrifugával osztottak ki az arra jogosultak között. A Vöröskereszt listát vezet a családok igényeiről, ennek alapján adja át az adományokat. A rászo- ruló családok hetente egyszer élelmiszer- és tisztítószer-adományt is kapnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!