Újjáalakulás és félbeszakadt ülés - Háromszázmilliós támogatás veszhet el

Ajka, Devecser - Egyhangú szavazással újjáalakult a kistérségi társulás tanácsa csütörtökön. Egyhangúlag szavazták meg azt is, hogy támogatják a kistérség nyugati részéből Devecser székhellyel egy új kistérség megalakítását.

Győrffy Árpád

Az ajkai kistérség csütörtöki ülésének kezdetén még úgy tűnt, hogy békésen válnak el egymástól a települések vezetői, de végül is nem így történt.

Az ajkai kistérségi társulás csütörtöki újjáalakuló ülésén egyhangúlag támogatták, hogy Tóbel János halimbai polgármester legyen az elnök. Egyetértés volt a három elnökhelyettes jelölésénél is. Kettő személyt, Toldi Tamás devecseri és Burján Ernő nagypiriti polgármestert az elszakadni kívánók köréből, Schwartz Béla ajkai polgármestert pedig a maradók közül vettek fel a listára. A szavazatok megszámolása után robbant a bomba. Kiderült, hogy a jelen lévő polgármesterek kétharmadának támogatását mindannyian megkapták, de a lakosság szerinti szavazásnál csak Schwartz Béla érte el a megválasztáshoz szükséges több mint ötvenszázalékos arányt.

Mivel Ajka lakossága önmagában több mint a kistérség ötven százaléka, így egyértelművé vált, hogy Schwartz Béla volt az, aki a korábban vállalt egyezséggel ellentétben a másik két jelöltet nem támogatta, és ezzel elejtette őket az elnökhelyettességtől. A sikertelen választás miatt a kistérség települései elveszthetnek 300 millió forint normatív támogatást. Ugyanis mint kiderült, Kolontár és Pusztamiske a megállapodás szerinti szavazásokat szabták feltételül ahhoz, hogy visszavonják a kistérségből való kilépésükről korábban hozott határozatukat. Amennyiben ezt nem teszik, illetve nem pótolják a korábban elmaradt támogató döntéseket, a többi település elesik attól a 298 millió forint normatív támogatástól, ami egyébként járna neki. Van, aki a költségvetésének tíz százalékát veszti el. Ezen nem változtat az sem, hogy a társulás döntött a normatívák igényléséről.

Burján Ernő a jelen nem lévő kolontáriak véleményét közvetítve elmondta, hogy csak akkor változtatnak álláspontjukon, ha Ajka támogatja az elválni akarók jelöltjeit.

Schwartz Béla a nemleges döntését frakcióutasítással magyarázta. Mint mondta, ő személy szerint csak akkor lát lehetőséget a megváltoztatásra, ha előbb Kolontár és Pusztamiske változtat. Itt félbeszakadt az ülés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!