USA-választások - John Boehner, az amerikai képviselőház következő elnöke

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Washington - Az amerikai demokratáknak a félidős választásokon elszenvedett veresége nyomán az amerikai képviselőház első női elnökének, Nancy Pelosinek meg kell válnia posztjától, és helyébe a januárban összeülő új törvényhozásban az alsóházi kisebbség eddigi vezetője, John Boehner léphet.

MTI

John Andrew Boehner, aki november 17-én tölti be a 61 életévét 1991 óta Ohio állam 8. választási körzetének képviselője az amerikai szövetségi törvényhozásban, s 2007 óta az alsóházi kisebbség vezetője. Szokatlan figura az egészségtudatos amerikai közéletben: a kongresszusban személyre szóló felmentést kapott a dohányzási tilalom alól.

Boehner nem képzeli magát sem grandiózus politikai gondolkodónak, mint mentora, Newt Gingrich, sem pedig vasmarkú irányítónak, mint közvetlen elődje, Nancy Pelosi. Felemelkedése a republikánus párton belül a The Washington Post szerint egyfelől annak köszönhető, hogy - főleg az ohiói AK Steel támogatásának jóvoltából - rendkívül eredményes a választási adománygyűjtésben, így bőkezűen tudta támogatni párttársainak kampányát, közöttük a hivatalos republikánus vezetés ellen lázadó, ultrakonzervatív Tea Party jelöltjeiét. Másfelől  sikerült Barack Obama elnök kérlelhetetlen ellenfeleként pozícionálnia magát.
   
Kisebbségi vezetőként Boehner kiválóan tudott élni az obstrukció eszközeivel. Az új elnök életét már rögtön hivatalba lépése után megkeserítette. Amikor Obama a kongresszus támogatását kérte a 814 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagjához, az ohiói politikus már azelőtt sajtóértekezleten támadta meg az elképzelést, hogy azt az elnöknek módja lett volna a kongresszusban ismertetni.

Kérlelhetetlenségében példaképe aligha lehet más, mint Gingrich, aki az 1994-es "republikánus" forradalom - vagyis a képviselőház és a szenátus egyidejű megszerzése - után lett az alsóház elnöke. A harcias Gingrich, aki a költségvetés akadályoztatásával csaknem megbénította a Clinton-kormányzatot, maga mellé vette a jóvágású ohiói politikust, aki rendre 70 százalék körüli tarolással hozta a választásokat. Neki adta a negyedik legfontosabb házbéli pártfunkciót, a republikánus konferencia elnökségét. Ebben a minőségében Boehner a washingtoni K Streettel, vagyis a lobbistákkal és a politikai agytrösztökkel való kapcsolattartás kulcsembere volt.
   
1995-ben a politikus a képviselőházi ülésteremben pártársai között nyíltan osztogatta  a dohányipartól kapott kampány-hozzájárulásokat. Ezt később azzal tette jóvá, hogy hozzájárult annak a törvénynek az elfogadásához, amely megtiltotta az ülésteremben történő pénzosztogatást.
   
Az 1998-as félidős választás elvesztése után Gingrichet lemondásra kényszerítették, Boehnert pedig kiszavazták a tisztségéből. Az ohiói képviselőnek egy hasonló vereség után, 2008-ban esze ágában sem volt lemondani a képviselőházi kisebbség éléről, ami most lehetővé teszi számára a politika csúcsaira való mesés visszatérést
   
Az előkelő country clubokat látogató Boehner 12 gyermekes munkáscsaládba született. A középiskola elvégzése után 1968-ban, vagyis a vietnami háború csúcspontján besorozták, de egészségi okok miatt mégsem vitték el tengerésznek. Miután 1977-ben elvégezte a cincinnati Xavier Egyetem üzleti szakát, a műanyag és csomagolóipari termékeket forgalmazó Nucite Sale nevű céghez szegődött el, amelynek idővel a vezetője lett.

Politikai karrierjét 1982-ben, Union Township önkormányzati kurátoraként kezdte, majd 1985-től öt évig az ohiói állami törvényhozás képviselője volt. A szövetségi kongresszusba való feljutása után több más újonccal a "hetek bandájába" tömörülve nyíltan bírálta a Ház republikánus és demokrata vezetőit. Nyílt, az ellentábor tagjaival barátkozó, reformer politikusnak tartották akkor és még tíz évvel ezelőtt is. Boehner a tavaly elhunyt Edward Kennedy szenátorral közösen terjesztett be egy gyermekvédelmi törvénytervezetet.
   
Boehner a mostani republikánus győzelem kapujában, a nyilatkozataiban legalábbis, eltávolodott hagyományos keményvonalasságától és egy olyan légkör kialakítását ígérte, amelyben a demokratáknak nem kell majd az obstrukcióhoz folyamodniuk. A demokraták azonban nem hisznek abban, hogy az udvariasság és a kétpárti együttműködés visszatér a Capitoliumra, különösen most, hogy a Tea Party honatyái is bekerültek a törvényhozásba, ahol követelni fogják például az általuk Obamacare-nek gúnyolt egészségbiztosítási reform eredményeit.
   
John Boehner az általa leadott szavazatok alapján - legyen szó Kínától kezdve az illegális bevándorlás kérdésén át a nyugdíjrendszer átalakításáig -  mélyen konzervatív és lelkesen üzletbarát politikus. A leendő házelnök "nem létezőnek" minősítette a demokraták biztonságpolitikáját, amely "birka módjára" elutasítja a világ kihívásait.
   
Saját párttársai közül Boehnert sokan nem tartják elég határozottnak ahhoz, hogy összefogja a képviselőházi republikánusok munkáját. Ezt ő maga is elismeri, mondván, képtelen arra, hogy erővel és zsarolással késztessen valakit szavazásra. Az eddigi nyilatkozataiból nem derült ki, hogy a házelnökséggel kapcsolatban látványos elképzelése, például 100 napra lebontott programja lenne, ahogy annak idején Gringrichnek volt.
   
"Azért jöttem ide, hogy egy kisebb, kevésbé költséges és egy jobban elszámoltatható kormányzatért harcoljak, és ha ebben Obama hajlandó lenne együttműködni velünk, azt csak üdvözölni tudnám" - fogalmazta meg hitvallását a The Washington Postnak John Boehner.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!