Gáz van, de milyen?

Megyei körkép - Több gázt kell használnunk, mert kisebb a fűtőértéke - panaszkodnak olvasóink, s a téma a tél beálltával mindenkit érzékenyebben érint. A részszámlák is okoznak meglepetéseket. A hideg beálltával ismét a gázfogyasztásra fókuszálnak olvasóink: többen jelezték, hogy nem egyenletes a földgáz minősége. Egyes időszakokban például sokkal kisebb a fűtőértéke.

Németh F. Bernadett

Szentkirályszabadjai olvasónk, Kovács Sándorné is megfigyelte, hogy több időt kell szánni a főzésre. Néha alig lehet kivárni, hogy a víz felforrjon, az étel megpuhuljon, pedig ugyanakkora intenzitással főzi az ételt. Több panasz pedig a számlázással kapcsolatban érkezett szerkesztőségünkbe: a köbméterben elhasznált gázt a szolgáltató hőmennyiségben méri, a fogyasztók viszont nincsenek tisztában a váltószámmal.

Drága és a fogyasztók szerint kevésbé jó minőségű a földgáz  

- A földgáz energiáját a fűtőérték jellemzi - magyarázta Egyházi Nikoletta, az E.ON győri szóvivője. - A fűtőérték az a hőmennyiség, ami egy köbméter földgáz tökéletes elégetésekor keletkezik, ha az égés folyamán keletkezett víz gőz halmazállapotban van. Alapállapoton egy köbméter földgáz 34 MegaJoul energiaértékkel bír. Gázszámlánkon MJ-értéket találunk, amelyet korrekciós tényezővel igazítva kapjuk meg a fizetendő értéket. A korrekciós tényező az alapállapottól eltérő értéket egyenlíti ki.

A földgáz térfogata a nyomás és a hőmérséklet változás hatására változik. A gázmérők a pillanatnyi térfogatot mérik, tehát a hőmérséklet és légnyomás változását a számlázáskor figyelembe kell venni. Ez az ideális, normál állapotba való átszámítással történik. A hatályos rendelet szerint a kapott gáztechnikai normál állapotú térfogatot meg kell szorozni az átlagos fűtőértékkel. Ez a földgáz azon jellemzője, amely megadja, hogy egységnyi térfogatú gáz elégetésekor mekkora hő nyerhető. Ezt az értéket a MOL Nyrt. hitelesített mérőműszerrel regisztrálja, és ezeknek a havi átlagát alkalmazzák a számlák készítésekor.

A számla készítésekor - az Országos Mérésügyi Hivatal által hitelesített mérőeszközökkel regisztrált adatok alapján - az Országos Meteorológiai Szolgálattól, illetve a MOL Rt.-től kapott havi minőségi paramétereket használjuk fel. A törvényben meghatározott adatok betartásának szavatolása a MOL Földgázszállító Zrt. feladata. A földgáz minőségi paramétereiről, a fűtőértékről az ügyfelek legegyszerűbben számláikról tájékozódhatnak - mondta Egyházi Nikoletta.
Olvasóink szerint a részszámla is okozhat meglepetéseket: úgy tűnik, hogy túlfizetése van az ügyfélnek, később mégis kiderül, hogy nem, sőt még fizetnie is kell. Ennek oka az úgynevezett jelleggörbe alkalmazása.

Részszámlás elszámolási móddal rendelkező fogyasztóknál az elszámolási időszak részszámláiban egy adott hőmennyiséget számolnak el havonta. Tehát az év tizenegy hónapjában azonos hőmennyiséget számláznak egyenletes elosztásban, amennyiben az ügyfél nem jelentkezik módosítási igénnyel. Az éves leolvasást követő elszámoláskor a számlázási rendszer a hatályos üzletszabályzat rendelkezéseinek megfelelően az éves fogyasztást az úgynevezett fogyasztási jelleggörbe szerint hónapokra bontja le, tudtuk meg a szolgáltatótól.

Az adott hónapok jelleggörbe szerinti köbméterfogyasztását az elszámoló számlán külön sorokban tüntetik fel. A havi korrigált köbméterfogyasztás és a fűtőérték szorzata az adott hónap fogyasztásának hőmennyiség értékét adja meg. Mivel a részszámlákon egyenletes elosztásban azonos hőmennyiséget számlázunk minden hónapban, az elszámoló számlában pedig az adott hónapra jellegörbe szerint eső fogyasztás hőmennyiségértékét tüntetjük fel, előfordulhat, hogy egy adott időszak részszámláján számlázott hőmennyiség és az elszámoló számlán a jelleggörbe szerint ugyanezen időszakra eső hőmennyiség eltér egymástól.

Az egy adott időszakra vonatkozó jelleggörbe szerinti fogyasztást az elszámoló számlában mindig az ebben az időszakban érvényes egységárral számolják el. Amennyiben az elszámolási periódusban árváltozás történik, úgy az elszámoló számlában a jelleggörbe szerint az árváltozás dátuma előtti időszakra eső fogyasztást a régi árral, az árváltozás dátuma utáni időszakra eső fogyasztást pedig az új árral számolják el.

A fogyasztási jelleggörbe szerinti megosztás miatt tehát előfordulhat az, hogy az egy adott időszak részszámláiban az adott egységárral elszámolt hőmennyiség és az elszámoló számlában az ugyanerre az időszakra ugyanezzel az egységárral jellegörbe szerint elszámolt mennyiségek eltérnek egymástól. Ebből adódhatnak az eltérések.


Energiafű a gáz helyett


Zirc - A zirci Reguly Antal Szakképző Iskola tetemes gázköltségének csökkentése érdekében áll át alternatív fűtési módra. Az országban egyedülálló környezetvédelmi, energiatakarékos projektként enegirafűből készülő pellettel fűtenek majd.
 A program menedzsere az elődöm, Szabó József Attila  mondta Répás János iskolaigazgató.  A csaknem háromszáz milliós projektet az Európai Unió Norvég Alapja támogatta. A tervek szerint jövő tanévtől már a pellettel fűtjük az intézményhez tartozó valamennyi ingatlant: az iskolaépületet, a kollégiumot, a tornatermet és tanműhelyt is. A fűtési rendszer átalakításától harminc százalékos megtakarítást várunk. Most, a gázüzemű rendszerrel évente 19 millió forintot költünk az intézmény fűtésére.

Szerintem

Néha magam is türelmetlenül várom, mikor forr már fel  a víz, a percek óráknak tűnnek, ha kevés az idő. Ilyenkor gyorsan előkapom a vízforralót, amivel néhány pillanat múlva már forró a víz, de nem vagyok biztos benne, hogy jobban jártam, elektromos áramban valószínűleg elhasználtam, amit a gázon megspóroltam. Az idő viszont parancsol. A villany és gázszámlát következetesen nem nézem meg, mert valószínűleg két napig ordítanék a haragtól, a havi összesítésnél ugyanis mindannyiszor agyhalált halok, amint meglátom az összeget, amibe a nem is túl nagy háztartásunk üzemeltetése kerül. Ilyenkor felerősödik bennem a vágy, hogy az egész családot az isten háta mögé költöztessem, hátha oda már nem jönnek utánam a sárga csekkek.  Attól tartok azonban, hogy a szolgáltatók Istennel sem tennének kivételt.

Németh F. Bernadett

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!