Börtönbüntetésre ítélték a gyerekeik nevelését elhanyagoló szabolcsi szülőket

Nyíregyháza - Az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatva másfél év, illetve egy év börtönbüntetéssel sújtotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság azt a férfit és nőt, akik elhanyagolták nyolc gyermekük nevelését, valamint bántalmazták őket - tájékoztatott a bíróság elnökhelyettese, szóvivője kedden.

MTI

Az elsőrendű vádlott, F. Sándor és felesége 2001 márciusától 2008 áprilisáig nem gondoskodott nyolc kiskorú gyermekéről, a megfelelő nevelést elhanyagolták, a gyerekek fejlődését veszélyeztették - közölte Nyakó Zsuzsanna.
   
A szülők ittas állapotban egymást, illetve a gyermekeket is bántalmazták, italozó életmódjuk miatt a gyerekeket 2006 júniusától ideiglenes hatállyal nevelőszülőknél helyezték el. Egy év múlva pozitív változásokat észlelt a családban a kirendelt gondozó, ám később a férfi viselkedése tettlegességig fajult: 2008-ban széttört egy tányért az egyik gyermeke fején, ennek következtében a gyerek nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el.
   
A szóvivő hozzátette: a bíróság álláspontja szerint csak a véletlenen múlt, hogy nem történt súlyosabb sérülés. A szabolcsi bíróság keddi, jogerős ítéletével az elsőfokú határozatot hagyta jóvá, annyi változtatással, hogy F. Sándor esetében a korábban elrendelt kényszergyógyítást mellőzte és kötelezte a férfit a másodfokú bűnügyi költség megfizetésére. A férfit a másfél éves letöltendő börtönbüntetés mellett két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, feleségének egyéves büntetését pedig három év próbaidőre felfüggesztették - fűzte hozzá Nyakó Zsuzsanna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!