Bravúros győzelem a norvégok ellen

A magyar férfi kézilabda-válogatott bravúros, 26-23-as győzelmet aratott a norvég csapat felett a svédországi olimpiai kvalifikációs világbajnokság szombati, második fordulójában.

MTI

 

Katasztrofálisan indult a meccs, a rivális hat góljára nem érkezett válasz. A későn ébredő magyarok a 20. percben feljöttek 11-10-re, és végig tapadtak ellenfelükre. A második félidő elején - miután kivédekeztek egy dupla emberhátrányt -, az északiak elléptek 20-16-ra, de a csereként beállt Császár vezérletével sikerült egyenlíteni. Zubai és Mikler is vállára vette a csapatot, amely 12 percig nem kapott gólt, és így megnyerte a roppant fontos találkozót.
A papírforma alapján a magyarok ezt a győzelmet, valamint az izlandiak elleni pénteki vereséget viszik magukkal a középdöntőbe, de addig még le kell győzni a gyengébb együttesek közül hétfőn a brazilokat, kedden a japánokat, csütörtökön pedig az osztrákokat.
B csoport, 2. forduló (Norrköping):


Magyarország-Norvégia 26-23 (14-16)

gól: Császár 5/3, Iváncsik G. 5/2, Iváncsik T. 5, Ilyés 5, Zubai 3, Katzirz 1, Nagy 1, Mocsai 1, illetve Kjelling 7, Tvedten 6/3, Myrhol 6, Mamelund 2, Björnsen 1, Lund 1

 A magyarok pénteken 32-26-ra kikaptak az olimpiai ezüstérmes izlandiaktól, míg a norvégok könnyedén verték 35-29-re a japánokat. A célkitűzés, vagyis a hét közé jutás szempontjából fontos volt, hogy a Mocsai-csapat most legyőzze a szintén veszélyes, Eb-hetedik norvégokat.
  A lelátón döntő többségben norvég szurkolók tomboltak, ők örömmel látták a kedvencek 5-0-s kezdeti rohamát, valamint Erevik kapus három bravúrját. Négy és fél perc után Mocsai Lajos kénytelen volt időt kérni. 
Az első magyar gól - 0-6-nál - a 8. percben született Ilyés révén, előtte még Mocsai büntetőt rontott, a kapuban pedig Fazekast Mikler váltotta. Sikerült 7-4-re, majd 8-6-ra feljönni (14. perc), ekkor azonban Schuchot kiállították. A két Iváncsik, Gergő és Tamás, valamint Ilyés magára talált, és vezérletükkel a csapat tartani tudta a lépést.
  A 20. percben már csak 11-10-re vezettek a norvégok, de ebben a kritikus szakaszban Katzirzot kiküldték a bírók. Az emberhátrányból jól jött ki a magyar sereg, még úgy is, hogy Iváncsik G. büntetőből szétforgácsolta a kapufát, öccse pedig - aki egyenlíthetett volna - ziccert hibázott. A kapufa segített a magyaroknak is, de az egyenlítés nem jött össze.
 A szünet után kétszer is emberelőnybe került a Mocsai-együttes - egyszer dupla létszámfölénybe is -, ám ekkor a bírók a norvégok pártján álltak, és nem sikerült gólt dobni. Ettől felpörögött az északi gárda, és elhúzott 20-16-ra. Több poszton is cserélt a kapitány, az irányító Császár új színt vitt a játékba, Mikler pedig fantasztikusan teljesített a kapuban. 
 A 48. percen Császár büntetőjével 21-21 lett, a norvégok pedig időt kértek. Zubai befordulásával először vezetett a magyar válogatott, aztán a beállós megint eredményes volt. Fokozatosan fáradtak a skandinávok, 12 percig nem lőttek gólt, ebben Miklernek is óriási szerepe volt.
A hajrát is jobban bírták a magyarok, és megnyerték az ütközetet, ráadásul még a tervezett csere, Perez Carlos is bevetésre vár a később esedékes fontos mérkőzésekre.
 Mocsai Lajos:
  "Ez a csapat igazi diadala volt, drámai, nagy csatában nyertünk. A közel azonos képességű válogatottak mérkőzésén az első 10-15 perc nem mindig meghatározó, ezért nem estünk kétségbe, hogy a norvégok nagy iramban kezdtek, és elhúztak 6-0-ra. Aztán a saját csapdájukba estek, és már nem bírták az iramot tartani. Folyamatosan feljavult a támadójáték, a cserék, a fiatalok egyre bátrabban vállalták fel a lövéseket, betöréseket. A védelem is összeállt, ez is példaértékű volt. Mikler fantasztikusan védett, tartást adott a többieknek. Pénteken még fáradtak voltunk Izland ellen, most is voltak hibáink, éppen ezért nem kell túlértékelni egyik meccset sem."
Vasárnap szünnap, majd jönnek a csoport gyengébb együttesei, a brazil és a japán, valamint az osztrák válogatott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!